25-én: két voksolás egyidőben

A lakosság jórésze számára még most sem világos: november 25-én két voksolás is lesz Romániában. EP-választást és népszavazást is tartanak. Ismertetjük az alapinformációkat.

Nem súlyozta megfelelően sem a politikum, sem a média nagyrésze, ezért hol az egyik, hol a másik látszik elsikkadni – pedig mindkettő lesz, és egyazon napon: európai parlamenti képviselő(ke)t is választhatunk november 25-én, ugyanakkor népszavazáson nyilváníthatunk véleményt arról, akarjuk-e, hogy megreformálják a választási rendszert.

Fontos információ, hogy a két voksolás egyazon időben lesz, de külön apparátus bonyolítja le. Vagyis az EP-választások és a népszavazás elvileg külön szavazókörzetekben zajlik majd, ám ugyanaznap. A szavazópolgárok többsége számára azonban ez nem jelent semmiféle kellemetlenséget, mivel – mint tegnap megtudtuk -, a szavazókörzeteket egymáshoz nagyon közel jelölik ki. Egyszerűbben: szinte mindenki ott voksolhat az EP-képviselő(k)re, ahol az eddigi választásokkor is élt szavazójogával, a referendumon való részvételhez pedig csak egyszerűen át kell fáradnia ugyanazon épület másik termébe, s ott “népszavazhat”.

Közeli helyeken…

Sütő Tibor, a Megyei Választási Iroda képviselője kérdéseinkre elmondta: “Ugyan két különálló voksolás lesz vasárnap, úgy igyekeztek ezt megszervezni, hogy ahol csak lehet, az EP-választás, és a referendum szavazókörzetei egymás közvetlen szomszédságában legyenek. Azaz egy adott és már megszokott szavazókörzetnek otthont adó épület két termében alakították ki a szavazóhelyiségeket, ahol csak lehetett. Az esetek túlnyomó többségében tehát ugyanoda kell menni szavazni, ahová máskor is ment az ember s miután az egyik voksoláson részt vett, akár a bizottság tagjai is átirányítják egy szomszédos terembe, ahol a másik szavazáson is élhet jogával. Kicsi településeken megeshet, hogy egy épületen belül nem találnak két erre alkalmas termet, de a szokott szavazóhelyeken ilyen esetekben is kapható eligazítás.”

Miről voksolunk?

Az EP-választáson tehát arról dönthet a polgár, milyen párt képviselőit kívánja az Európai Parlamentbe juttatni, illetve egy pártfüggetlen jelöltre is voksolhat (ám egyetlen szavazólapon nyilvánvalóan csak egyetlen helyre pecsétlhet, ha érvényes szavazatot jkíván leadni). Magyar vonatkozásban például az RMDSZ és Tőkés László. Az ezzel egyidőben zajló népszavazáson az igenre vagy a nemre (da vagy nu) kell pecsételni, mintegy választ adva arra a kérdésre, amely a szavazólapon szerepel románul, s amelynek lényege, hogy egyetért-e a voksoló a választási rendszer reformjával. Vagyis azzal, hogy a jövőben ne pártlistákra lehessen szavazni, hanem egyenként, egyéni jelöltekre.

A kormány sürgősségi rendelete értelmében mindkét voksolás reggel héttől este kilencig zajlik majd vasárnap. A két voksolás – mint jeleztük – külön, ám egymáshoz nagyon közeli körzetekben zajlik, természetesen külön szavazólapok és urnák segítségével, külön bizottságok felügyeletével s a szavazatszámlálást is más és más grémiumok végzik.

 

Szeghalmi Örs