24 óra akció beteg gyerekek esélyéért

Jobbról balra: Szokolszky István és Alexandru Fodor, valamint dr. Ritli László
Jobbról balra: Szokolszky István és Alexandru Fodor, valamint dr. Ritli László
Viszonylag barátságos állapotok uralkodnak a megye egyetlen gyermekrákot kezelő kórházi osztályán, amelyet meglátogattunk csütörtökön Váradon. Ennek megsegítésére lesz újabb sporttal egybekötött akció.

Volt olyan, aki feljönni sem akart a gyermekonkológiai osztályra, annyira tartott a megrázó élménytől, hogy inkább csak úgy segít a szenvedőknek, hogy meg sem nézi őket. Mi azonban meglátogattuk csütörtökön a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu kórház azon részlegét is, ahol rákos gyerekeket kezelnek. Az ő javukra ugyanis újabb akciót szervez néhány sportember és pár segítőjük.

Központ vagyunk

Váradon összesen 6 férőhely van rákos megbetegedéssel kezelt gyerekeknek, a kórház 8. emeletén: összesen 6 szoba van elkülönítve nekik. Dr. Ritli László gyermekgyógyász főorvos, és Miklós Iolanda főnővér kalauzolt az osztályon, ahol jelenleg 4 gyereket kezelnek. Itt valamelyik szülőjük is folyamatosan velük lehet, külön hely van az utóbbiaknak is. A főnővér elmondta: ez mindenkinek jobb, a kicsiknek is, a hozzátartozóiknak is, és még az orvosoknak és a személyzetnek is, akik így nyugodtabb páciensekkel dolgozhatnak. A főorvos kérdéseinkre még elmondta: már 1989 előtt nem sokkal megkezdte a gyermekrák kezdetlegesebb kezelését a később róla elnevezett kórházban dr. Gavril Curteanu, majd nagyon lassan fejlődni kezdett ez az ágazat. A megyében csak Váradon van ilyen kórházi osztály, sőt, néha környező megyékből is fogadnak betegeket. Túljelentkezés azonban nincs, mivel évente körülbelül 25 új gyermekrákos megbetegedést diagnosztizálnak. Egyébként a helyszínen a kórtermeket is felkereshettük, ahol a szülők és a gyerekek is kedvesen fogadtak, lényegében végre valami újdonságnak vették az újságírók megjelenését. Egy-egy páciens 2-6 hónapot tölt az osztályon, megesik, hogy kiújul a betegség, és visszatérnek, de összességében a gyerekkori rákból sokkal többen gyógyulnak fel, mint a felnőttkoriból. Az iskoláskorú páciensek általában megpróbálják majd otthon behozni a tanintézetbeli lemaradást, de van, aki végül évismétlésre kényszerül az elhúzódó kezelések miatt. Ami a hozzátartozókat illeti, vannak, akik felmondják állásukat, hogy a gyerek mellett lehessenek, és csak a csekély összegű segélyt kapják, mások meg tudják oldani a nagyszülők segítségével is a gyerek felügyeletét.

Segítség

A kórtermek felkeresése előtti tájékoztatón a kórház vezetői és szakmai partnereik tudatták: a Bihar megyei Xterra Sportklub, a nagyváradi Lotus Center együttműködésével, immár ötödik alkalommal rendezi meg a 24 óra egy mosolyért elnevezésű jótékonysági sporteseményt. Célja pénzt gyűjteni a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu kórház javára. A rendezvény 2016. december 16-án, 18 órakor kezdődik és 2016. december 17-én 8 óráig tart, helyszíne a Lotus Center emeletén, a food court részlegen, a mozgólépcső mellett lesz. Erre az alkalomra 3 futópadot és 3 spinning kerékpárt helyeznek el ott a szervezők, ezeken lehet sportolni. Két sportember, Szokolszky István és barátja, a Temesvárról emiatt érkező Alexandru Fodor 24 órás maratont fog teljesíteni a sporteszközökön, hozzájuk csatlakozhatnak a szponzorok és magánszemélyek is, bármennyi időre, akik adomány ellenében vehetik igénybe az eszközöket. Előzetes időpont-egyeztetés szükséges, amit a 0724313481 telefonszámon Răzvan Chiriacnál tehetnek meg. Már van olyan cég, amelynek alkalmazottai munkaidő utánra, éjszakáéra foglaltak időpontot. A szervezők arra kérik Önöket, vegyenek részt az akcióban, támogassák adományaikkal a sportolók 24 órás erőfeszítéseit, és ezzel járuljanak hozzá a rákbeteg gyermekek gyógyulásához. Ugyanis az esemény fő célja idén a gyermekonkológiai osztály segítése. A tavaly összegyűlt 4000 euróból légkondicionáló berendezéseket vásároltak azokba a kórtermekbe, ahol kezelik a kiskorú betegeket. Az idén összegyűjtött pénzből 4 infúziós pumpát és fogyóeszközöket, valamint két Eyes-On Glasses System szemüveget (a kezeléshez szükséges vénák pontosabb azonosításához) akarnak vásárolni. Ezen felszerelések összértéke eléri a 12.000 eurót – azaz idén összesen ennyi pénzt akarnak összegyűjteni a szóban forgó közösségi sporteseménnyel. Cégeknek elvileg 400 euró a minimális adományozási összeg, magánszemélyeknek 100 lej, amiért ajándékcsomagot kapnak – de a szervezők elárulták, hogy ennél kisebb adományokat is elfogadnak majd. Mint megtudtuk, a két sportolónak legalább egy hónap kell majd, hogy a várható 24 órás maraton után regenerálódjon, és ismét napi formába jöjjön.

Adományok

Azoknak is lehetőségük van segíteni, akik nem jutnak el személyesen a rendezvényre, ugyanis adományaikat átutalhatják az ING Banknál, az ACS Xterra Sport Bihor (“24h pentru un zâmbet”) számára nyitott RO19 INGB 0000 9999 0396 5832 számlaszámra.

Szeghalmi Örs