2,3 millió euró került vissza a minisztérium költségvetésébe

Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter július 1-én sajtótájékoztatót tartott Bukarestben az általa vezetett minisztérium programjainak jelenlegi helyzetéről.

A miniszter elmondta, hogy egy év alatt, 2007 júniusától 2008 júniusáig a Phare program keretében  2,3 millió euró került vissza a minisztérium költségvetésébe jogi úton és a korrupcióellenes bizottság ellenőrzései nyomán. Végrehajtás alatt van további 35 visszavonhatatlan jogi határozat, melynek nyomán közel 800 ezer euró kerül majd vissza a minisztériumhoz.  Folyamatban van több mint 250 ügy, a bepereltek között vannak önkormányzatok, civil szervezetek, gazdasági társaságok, tanintézmények.

 

A Regionális Operatív Program továbbra is az elvárásoknak megfelően működik. Jelenleg 163 pályázat van az elbírálás és szerződéskötés fázisában, ezeknek összértéke meghaladja az 1,5 miliárd eurót. A mikrovállalkozások támogatását célzó program keretében három hónap alatt 776 pályázat érkezett be, összesen 116 millió euró értékben.

 

A ROP keretében eddig közel két millió euró került kifizetésre a program lebonyolításának segítésére. A 2008-ra előirányzott kifizetések összege 24 millió euró, ebből előfinanszírozzák a helyi infrastruktúra (megyei és városi utak) javítására megkötött szerződéseket, valamint 6,9 millió euró, amelyből  visszafizetik a program lebonyolítására költött összegeket.

 

„Sokat lehet hallani arról, hogy Románia nem hívja le az Európai Unió által nyújtott pénzeket. Az elmúlt év a felkészülés éve volt, az idén kötjük meg a szerződéseket és  kezdjük el a kifizetéseket. A Regionális Operatív Program esetében a benyújtott pályázatok összege meghaladja az Unió által hét évre megállapított keretet. Hogy konkrét példát mondjak, a megyei és helyi infrastruktúra javítására az Unió által meghatározott összeg 876 millió euró, míg a beérkezett pályázatok összege 1,2 milliárd euró. A mikrovállalkozások támogatását célzó program keretében közel 40 millió euró áll rendelkezésünkre, a három hónap alatt  letett pályázatok összege pedig 116 millió euró ” – jelentette ki Borbély László fejlesztési miniszter, hozzátéve  „Fontos, hogy azok, akik pályázatak, és szerződéseket fognak kötni, kiemelten figyeljenek a  pályázatok konkrét megvalósítására, a határidők betartására, hiszen ez biztosítja a pénzek korrekt elköltését és az Uniós pénzek hatékony lehívását.”

 

A ROP keretében eddig két szerződést kötött a minisztérium az utak javítására 36 millió euró értékben és tíz szerződést a program lebonyolításának segítésére, 12 millió euró értékben.  Az elkövetkező időszakban megkötésre kerül további 12 szerződés az utak javítására 123 millió euró összegben.

 

A sajtótájékoztató témája volt az urbanisztikával és területrendezéssel foglalkozó 350-es törvény módosítása is.

 

„Nagyon sok panasz érkezett, nem csak Bukarestből, hogy a Általános Városfejlesztési Tervet  nem tartják be, a nagyon sok a kivételezés, a kivételek lassan törvénnyé válnak, ami nem megengedhető” mondta Borbély László.

 

Ezek a kivételek kiküszöbölhetők az Általános Városfejlesztési Terv megerősítésével és a konkrét, zónákra vonatkozó városfejlesztési tervvel. Az építkezési engedélyek az  Általános Városfejlesztési Terv előírásai nyomán lesznek kibocsájtva.  A terv meghatározza továbbá a zónákat, melyek nem módosíthatóak a zónákra vonatkozó fejlesztési tervek által,  azonosítja azokat a területeket, ahol időszakosan vagy soha nem lehet építkezni.

Kidolgozzák  a területrendezést és városfejlesztést érintő  tervek közvitára bocsájtásának kötelező eljárásrendjét, hiszen szükséges a helyi lakosság bevonása a várostervezésbe.

 

A 350-es törvény módosításának szövege megvitatás céljából július közepéig megtalálható a Fejlesztési Minisztérium honlapján (www.mdlpl.ro