Ünnepség március 15. emlékére Érsémjénben

Ünnepség március 15. emlékére Érsémjénben
Bihar megye – Március 13.-án, szombaton ünnepelni gyűltek össze Érsemjén magyarjai . A Fráter Lóránd Művelődési házat szinte teljesen megtöltötte a március 15.-ét ünneplő sokaság.

Az ünnepséget Balázsi József, Érsemjén polgármestere nyitotta meg ünnepi beszédével, melyben a kitűzött célok megvalósításában tanúsított kitartás fontosságára hívta fel a figyelmet. A következőkben Csorján Árpád, az érsemjéni általános iskola történelem tanárja emlékeztetett az események történelmi hátterére, körülményeire. A továbbiakban az Érsemjéni Kazinczy Ferenc I-VIII osztályos iskola adta elő ünnepi műsorát, amelyikben az iskoladiákjai a ’48-as forradalomhoz kötődő szavalatokkal, a kórusa pedig hazafias dalokkal emlékeztek meg a sorsdöntő eseményekről.

Versekkel, zenével

Az iskolásokat a nagyváradi MM Pódium művészei követték a színpadon. Az „1848, te csillag” című, hozzávetőleg egy óra időtartamú előadásban a magyar irodalom talán legszebb hazafias verseit hallhatták a jelenlevők, amelyeket a magyar könnyűzene legédesebb, legszívhezszólóbb hazafias dalai tettek még meghatóbbá. Ezt követően ismét a semjéniek töltötték meg élettel a színpadot. Az Ezüstperje néptánccsoport tagjai ezúttal nem tánccal, hanem drámai előadással tettek tanúbizonyságot mindeddig véka alá rejtett előadói tehetségükről. Előadásuk címe „A sötét lobogó”, amely Petőfi Sándor életét követve tárta a nézők elő 1848 legfőbb üzenetét: a szabadságot a hazának, bármi áron!

Koszorúzás a parkban

Immár kilenc év telt el Kazinczy Lajos, Kazinczy Ferenc legkisebb fiának, a 15. aradi vértanúként számon tartott, 1848-as hős emlékfejfájának felállítása óta. A falu központi parkjában elhelyezett, csónak alakú fejfát a művelődési házból a parkba kivonult sokaság jelenlétében koszorúzta meg az önkormányzat nevében Balázsi József polgármester és Timár Sorin alpolgármester, a helyi RMDSZ szervezet nevében Kereszturi Lajos elnök és Máté Zsolt Sándor helyi tanácsos, az általános iskola képviseletében pedig Pásztor Ilona igazgatónő, illetve Nagy Mirella aligazgatónő.

 

Csorba Sándor