Ünnepi kulturális program

Ünnepi kulturális program
Bihar megye – Az idén a magyar kultúra ünnepére Nagyvárad és Berettyóújfalu mellett Margittán és Nagyszalontán is megemlékeznek. Az alábbiakban a hazai rendezvényeket ismertetjük.

Január 17-én, csütörtökön 11.00 órától a nagyváradi vár M3-as termében a Matyi Műhely Bábszínház Benedek Elek: Jégország királya című mesejátékát mutatja be. Január 19-én, szombaton 11.00 órától ugyanitt Mesék Mátyás királyról címmel a mesemondó verseny döntőjét tartják. A magyar kultúra ünnepének megnyitó rendezvényét úgyszintén szombaton 17.00 órától az Ady Endre Középiskola dísztermében tartják. Megnyitó beszédet Biró Rozália alpolgármester tart, köszöntőt mond Muraközi Istvánm Berettyóújfalu alpolgármestere. Bemutatják A Magyar Kultúra Ünnepe 2007 kiadványt, majd A reneszánsz Biharban elnevezésű fórum keretében dr. Vajda Mária a Déri Múzeum főmuzeológusa, dr. Fleisz János egyetemi tanár, Mons. Fodor József általános helynök tart előadást. Közreműködnek az Ady Endre Középiskola diákjai és a nagyváradi Bazilika Szent László kórusa.

Gálakoncert

Január 21-én, hétfőn 11.00 és 13.00 órától a Partiumi Egyetemen a nagyváradi Táncegyüttes és a Bihar Néptáncegyüttes bemutatja az Eltáncolt cipők című táncjátékot. 17.00 órától a Bihar Megyei Könyvtárban Balázs Béla: A kékszakállú herceg vára című misztériumjátékot láthatja a közönség. A gálakoncertet január 22-én, kedden 17.00 órától tartják a Szakszervezetek Művelődési Házában. Ünnepi beszédet mond dr. Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke és Markó Béla, az RMDSZ országos elnöke. Kiss Sándor az RMDSZ megyei elnöke és Biró Rozália alpolgármester átadja a Magyar Kultúráért Díjakat. Közreműködnek: a Háromszék Népi Együttes, a Székelyland Együttes és Bancsov Károly operaénekes. Január 23-án, szerdán 17.00 órakor a Tibor Ernő Galériában Kárpáti Gusztáv festőművész kiállítását nyitja meg Holló Barna grafikusművész. Január 24-én, csütörtök délután (az órát később közöljük) a Megyei Könyvtárban egy egész éves rendezvénysorozat nyitóestje lesz. A témája a Nyugat és A Holnap centenáriuma.

Vidéki rendezvények

Nagyszalontán január 18-án, pénteken 17.00 órától Benedek Elek: Jégország királya című mesejátékát mutatja be a Matyi Műhely Bábszínház. Helyszín: a Művelődési Központ. Margittán január 24-én, csütörtökön 17.00 órakor Fenyvesvölgyi Tamás festő és Fenyvesvölgyiné Tóth Zsuzsa grafikus kiállítását nyitja meg Porkoláb Lajos, a Berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Központ igazgatója. helyszín: a Szent Margit Római Katolikus Templom.

Péter I. Zoltán