Ünnepi egyházzenei est a nagyváradi Bazilikában

Nagyvárad – Árpádházi Szent Erzsébet tiszteletére szombat este ünnepi egyházzenei koncertet tartottak a nagyváradi Bazilikában. Közreműködött a Chorus Michael Haydn és Kristófi János Zsigmond orgonaművész.

A rendezvényt a Michael Haydn Egyesület szervezte a Bihar Megyei Tanács, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Bazilika és egy magáncég támogatásával, abból az alkalomból, hogy a világegyházban november 17-én ünneplik az 1231-ben ezen a napon elhunyt Árpádházi Szent Erzsébetet, a szegények pártfogóját, magyar nyelvterületen pedig november 19-én, a temetése napján emlékezik meg róla a katolikus egyház. Ennek megfelelően a Szent Erzsébetre vonatkozó, illetve rá is vonatkoztatható liturgikus énekek csendültek fel szombat este a székesegyházban, bevezetésképpen rögtön két Liszt Ferenc (1811-1886) orgonamű, az 1884-ben komponált Introitus és a Szent Erzsébet legenda orgonaátíratából vett részlet. Ez utóbbi a zeneszerző egyik legjelentősebb oratorikus műve, 1857-62 között keletkezett, és teljes előadása mintegy két és fél órát vett volna igénybe.

Gregórián énekek

William Byrd (1543-1623) Kyrie című alkotása két gregórián ének (Introitus és Alleluia) közé ékelődött be, majd Liszt O salutaris hostia című motettája következett. Felemelő volt hallani a Filiae regum kezdetű gregórián felajánlási éneket, akárcsak William Byrd Agnus Dei és Liszt Ferenc Ave Maria feldolgozásait. A Diffusa est gratia… és a Sancti tui, Domine… újból a gregórián szerzemények szépségeire irányították rá a figyelmet, akárcsak a Quinqui prudentes virgines… áldozati ének. Johann Pachelbel (1653-1706) Magnificat kompozíciója után Léon Boellmann (1862-1897) népszerű Gótikus szvitje (Introduction- Chora, Menuet gothique, Priere a Nore-Dame és Toccata) zárta az ünnepi egyházzenei estet.

 

Ciucur L. Antonius