Ünnepélyes megynyitó

Szatmár megye – A Szatmári Német Kultúrális Napok elnevezésű rendezvénysorozatot a Német Köztársaság bukaresti nagykövete, őexelenciája Roland Lohkamp nyitotta meg Szatmárnémetiben a Svánházban.

A Szatmári Német Kultúrális Napok elnevezésű rendezvénysorozatot a Német Köztársaság bukaresti nagykövete, őexelenciája Roland Lohkamp nyitotta meg Szatmárnémetiben, csütörtök délután a Svánházban. A nagykövet rövid beszédében kihangsúlyozta az ilyen és ehhez hasonló rendezvények fontosságát. A svábok a 18. század kezdetétől telepedtek meg ebben a régióban, majd következett a II. világégés, a deportálások időszaka, a vagyonelkobzás, majd az 1989–es fordulat után a svábok nagyszámú emigrálása Romániából.

Megcsappant a németajkú közösség létszáma, s számukra nagyon fontosak az ilyen jellegű rendezvények, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a német és a sváb hagyományok megörzésére és ápolására. A rendezvénysorozat első napján került sor a Divat és hagyomány elnevezésű fotópályázat nyerteseinek a díjjazására is. A nagykövet urat a temesvári német konzul Rolf Maruhn is elkísérte.