Ünnepel a Posticum

Ünnepel a Posticum

Kilenc éves fennállásának
évfordulóját igényes és
szórakoztató programsorozattal ünnepli
meg a nagyváradi Posticum ifjúsági
és kulturális központ.

Kilenc év nagy idő egy intézmény életében, amit érdemes megünnepelni. E gondolat jegyében állította össze ünnepi programsorozatát a nagyváradi Posticum központ. A négynapos ünnepi rendezvénysorozat csütörtökön este hét órától az intézmény kápolnájában kezdődött, ahol Csermák Béla a Posticum elnöke köszöntötte az egybegyülteket. Rövid beszédében hangsúlyozta: „nem kívánjuk magunkat kiértékelni, tegyék ezt meg azok, akik látogatják rendezvényeinket. Ez a hely azért nagyon fontos, mert ott ahol két ember együtt van, megszületik az a csoda, ami kétezer év óta tagadhatatlan.” A köszöntőt követő litániát Rácz László lelkész tarotta, aki rövid bevezető beszédében felidézte a Posticum születését, kiemelve azt a fiatalos lelkesedést, amellyel az alapítók nekivágtak a Posticum létrehozásának.
Modern művészet
Ezt követően egy meglepetésrendezvényre is sor került a Posticum Jazzland nevű pincehelységben. A Nagyváradi Állami Egyetem Képzőművészet Tanszékének hat végzős festőművész-szakos hallgatója állította ki diplomamunkáit. A tárlatnyitón a munkákat a tanszék dékánhelyettese, Mariana Zintz méltatta, aláhúzva azt, hogy a fiatal művészek alkotásaikban visszatértek a figuratív ábrázolásmódhoz. Mindannyian ciklusokban gondolkodtak, azaz egy témát töb festményen jelenítettek meg, és bár az egymásétól nagyon eltérő, de külön-külön is nagyon érdekes témákat dolgoztak fel festményeiken kezdve a tánc sajátos aspektusból való bemutatásától, diktátorok megjelenítésén át egészen Nagyvárad hangulatos megjelenítéséig.
Majd klasszikus
Kiállítás után ismét kiállítás következett: a kolozsvári Amaryllis Társaság és a budapesti Országos Széchenyi Könyvtár szervezésében rendezett Bibliotheca Corviniana elnevezésű vándorkiállítás nagyváradi tárlatnyitójára gyülekeztek az érdeklődők este nyolc órára a Posticum nagy előadótermébe, melynek falára a Corvina kódexeiből készült, műanyagra nyomtatott kódexlapok nemesmásolatai voltak felhelyezve. Itt Emődi András történész, az Amaryllis Társaság elnöke tartott előadást Mátyás király híres könyvtáráról. Előadásából megtudtuk, hogy mindössze 216 darab maradt meg a legalább 500 kódexet számláló Corvinából. A történész kiemelte: Mátyás király könyvtára azért volt jelentős, mert a kézi könyvkészítés és a könyvnyomtatás határkorszakában készültek a kódexek, amelyeket a király a leghíresebb firenzei scriptorokkal készíttetett. Mátyás halála után sajnos züllésnek indult a Corvina, ugyanis eladogatták, eladományozták a köteteket, a török hódítás után pedig egy jó részüket Törökországba vitték. E törökországi kódexeket fedezte fel a XIX. században Ipolyi Arnold, akinek rövid, a kódexeket leíró jegyzeteit Nagyváradon fedezték fel. Előadása végén Emődi András tudatta, hogy az összes fennmaradt kódex digitalizált változata megtalálható az Országos Széchenyi Könyvtár honlapján (www.oszk.hu). A nagyváradi kiállítás két hétig látható a Posticumban.
És végül jazz
Az első nap ünnepi eseménysorozata egy dzsesszkoncerttel zárult: a Kovács Linda Quartett teremtett kellemes hangulatot a Jazzlandben este kilenc órától kezdődő koncertjével. A Kovács Linda – ének, Fenyvesi Márton – gitár, Cseh Balázs – dob, és Sós Márton – nagybőgő felállású fiatal csapat igényes kivitelezésben szólaltatta meg a jazzsztandardokat, szinte érzékelhetetlenné téve a több órányi eltelt időt. Hangulatteremtő muzsikálásukat a kis számú, de lelkes közönség nagy hálával fogadta, mely a koncert végén visszatapsolta az együttest egy ráadás erejéig.
Pap István