Ülésezett az RMDSZ-választmány

Ülésezett az RMDSZ-választmány
Nagyvárad – Szombat délelőtt az Ady Kulturális Központban ülésezett a Bihar Megyei RMDSZ területi választmánya. Két beszámoló is elhangzott: Kiss Sándor politikai tájékoztatója és Szabó Ödön helyzetjelentése.

Szombat délelőtt a nagyváradi Ady Endre Kulturális Központ konferenciatermében ülésezett a Bihar Megyei RMDSZ területi választmánya. Mivel a 135 meghívott közül 95 személy jelen volt (négyen igazoltan hiányoztak), a testület határozatképesnek bizonyult.

A tanácskozás első napirendi pontjaként Kiss Sándor megyei elnök politikai tájékoztatója hangzott el. Arra hívta fel a figyelmet: noha a legutóbbi három választást az RMDSZ elveszítette, utólag mindig talpra esett. “Már Bukarestben is gratuláltak, hogy nekünk van a legjobb B-tervünk”, fogalmazott. Úgy vélte: jogos lehet az arra vonatkozó kritika, hogy a választások előtt miért nem kérdezték meg a Bihar megyei választmányt, de meggyőződése, hogy a döntésekért a vezetőség kell vállalja felelősséget, hiszen ezért kapott bizalmat. “Ha valami probléma adódik, a vezetőket hibáztassák, ne az RMDSZ-t”-közölte. Az elnök utalt a Megyei Tanácsnál uralkodó áldatlan állapotokra is, megjegyezve azt, hogy: “talán még Radu Ţîrle sem tudja, hogy milyen színeket képvisel”. Szerinte ennek ellenére az országos politikai helyzet az elmúlt időszakban kedvezően alakult a Bihar megyei RMDSZ számára, egyebek mellett ezt jelzi az is, hogy Cseke Attila egészségügyi miniszter lett. Néhány nappal ezelőtt pedig Nagyváradon járt Takács Csaba, az RMDSZ országos ügyvezető elnöke, akivel abban egyeztek meg, hogy hamarosan tizenkét másik megyéből a partiumi megyeszékhelyre fognak küldeni RMDSZ-seket, hogy eltanulhassák itteni kollegáiktól azt, hogy miként működhet hatékonyan egy szervezet.

Szacsvay Akadémia

Szabó Ödön, a Bihar Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke az általa irányított testület tevékenységéről számolt be. Kifejtette: az elmúlt hónapokban úgy megyei, mint helyi szinteken megünnepelték a különböző RMDSZ-szervezetek megalakulásainak 20. évfordulóit, 36 ilyen típusú, jó hangulatú rendezvényeken vannak túl. Többek közt díjakat és új körzeteket alapítottak. Mint elhangzott, a belső önszerveződési mozgalomban az ügyvezető elnök mindenkire számít, hiszen a különböző tárgyalásoknál fontos, hogy az RMDSZ egységes erőt sugározzon. “Egyéni érdekeket igen, de magyar érdekeket nem lehet az RMDSZ-en kivül képviselni”, hangoztatta Szabó Ödön, aki egyúttal azt is bejelentette, hogy hamarosan elindítják a Szacsvay Imre Akadémiát, melynek célja, hogy a körzeti elnököket felkészítsék a hatékony kommunikációra. 

Ciucur Losonczi Antonius