Ügyesség és lóerők próbája

Ügyesség és lóerők próbája
Bihar megye – Nagyszalonta ünnepén évről évre megrendezik az ügyességi versenyeket. Évekkel ezelőtt a fogathajtók versengtek, azután néhány éve megjelentek az autós próbák is. Idén motorosok is felsorakoztak a rajtnál.

A fogathajtó versenyt a Pro Equus Lovasegyesület és a Polgármesteri Hivatal közös szervezésében hirdették meg. Minden korábbinál népesebb lett a benevezők sora, 30 fogat hajtója jelezte részvételi szándékát. Így aztán miután a fogatok végigvonultak a város főutcáján, a Sarkadi úti akadálypályán késő estig tartott a próbák sora. Két kategóriában mérték össze tudásukat a fogathajtók, akadályhajtásban és összetett versenyben. Az első próbát, az akadályhajtást fölénnyel nyerték a magyarországi benevezők, Terei László, Szabó Sándor, Borsos Béla és Nagy József mögött a szalárdi Lévai Zsombor az 5. helyen zárta a versenyt. Összetettben az ismert helybéli hajtók is megmutatták tehetségüket. Az első helyen Besenyi József zárta a versenyt, ő Nistor Nicolae fogatát hajtotta. A második a magyarországi Galambos Nándor lett, a harmadik Cizma§ Alexandru fogatával Czégé Zsolt. Őt ismét magyarországi fogathajtója követte a dobogón, Nagy József személyében. Az ötödik lett Bántó Attila, mögötte a diószegi Burca Florin zárta a versenyt.

Felbőg a motor…

Szintén a lóerők és az ügyesség volt a főszereplője a Szalontai Napok keretében vasárnap megrendezett autós ügyességi versenynek, melyre 17 gépkocsivezető nevezett be. A sofőrök saját autójukkal kellett végigszlalomozzanak a pályán, tolatva, fél kézzel kormányozva, feladat volt a pontos beparkolás, és a gyorsaságnak is jutott szerep. A megmérettetésre nagyon sokan kíváncsiak voltak, a park melletti úttest mindkét oldala megtelt nézőkkel. A pontozást követően Nagy Csaba állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, Paulányi Dezső, mint évek óta rendszeresen, most is a 2. helyen zárta a megmérettetést, 3. pedig Széll Lajos lett. A versenynek egyetlen hölgy résztvevője volt, aki már tavaly is megmutatta autóvezető-tudását. Ellenfele nem lévén, ő vehette át az első díjat, de egyébként is remekül teljesítette a távot. Az autósok után a motorok robogtak végig az akadályok között. A tizenkét nehéz motoros között Vónás János lett az első, második helyen Széll Lajos zárta a versenyt, mindketten Hondával tették meg a távot.

C. Patócs Júlia