Útjavítási munkálatok Alcsíkon

Hargita megye – Kedvezett az útjavításoknak az elmúlt hetek időjárása, befejezéshez közelednek a Szentkirály- Szentsimon,- Tusnád falvakat összekötő 123A. megyei út karbantartási munkálatai.

A több mint egy hónapja tartó munkálatok során kilenc kilométer útszakasz újraaszfaltozására került sor. A finanszírozás mintegy 2 260 000 lejes (mintegy 7OO.OOO euro) költségeit a Megyei Tanács költségvetéséből fedezték.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke elmondta, hogy az alcsíki útra ráfért a felújítás, hisz az egyedüli csíki megyei útszakasz volt amelyre az elmúlt években újításra nem, csak kátyúzásra került sor. Az út által érintett alcsíki települések lakói az elmúlt hónapokban többször is jelezték, hogy az úttal egyre több gond van.

A megyei tanács ezzel a költségvetéséhez mérten nagy értékű munkálattal nem fejezte be ezen útszakasz felújításának teendőit, hisz hasonlóan a 132-es úthoz EU-s pénzre kíván pályázni amelyből, az átereszek, a sáncok, ahol szükség van az út alapja is teljesen felújításra kerülhet. A pályázat már korábban elkészült, de sajnos a múlt év folyamán a megyei tanács illetékes vezetői nem adták le a pályázatot, így a különféle láttamozások és engedélyezések lejártak, kimentek határidőből, így azokért újból kell folyamodjon a tervező cég.

 

Kövezési munkálatok kerültek elvégzésre a turizmus szempontjából kiemelkedően fontos Szentkirály- Büdös fürdő közötti 123D számú megyei útszakaszon is, ahol a fakitermelés következtében jelentősen megrongálódott köves utat javították fel. A 14 km hosszúságú útszakasz felújításának értéke 100 000 lejre tehető, amit szintén a Megyei Tanács költségvetéséből fedeztek.

Az újabb rongálások megelőzése érdekében a megyei tanács illetékes részlegét a megyei tanács elnöke utasította, hogy  rendszeresen végezzenek terhelés méréseket, illetve tegyenek ki súlykorlátozás táblákat, illetve amennyiben szükséges a bizonyítási eljáráshoz akkor további korlátozó eszközöket, akár video kamerát is fel fog szereltetni a  megyei tanács az út védelme érdekében.