Út a gúzsbakötött szabadságba

Út a gúzsbakötött szabadságba
Nagyszalonta – A Hajdúvárosi Esték novemberi vendégeként dr. Torgyán Józsefet, a Megújuló Magyarországért Mozgalom vezetőjét köszöntötte Török László nagyszalontai polgármester.

A kisgazda-párti politikus vitaindító beszédében a magyarság jelenét, jövőjét vázolta a tőle megszokott szókimondó, nyílt stílusban.

Aki a rendszerváltó folyamatokat figyelte, azok akár elégedettek is lehetnének, hiszen megszabadultunk az ördög birodalmától, elhagyták hazánkat a tankok, a varsói szerződést felváltottuk a NATO-val, a KGST helyére az Európai Unió léphetett – akár Isteni csodaként felérő sikertörténetként is fel lehetne fogni a magyar rendszerváltási folyamatokat. Ugyanakkor természetesen ennek van egy másik olvasata is: igaz, hogy elmentek a tankok, de maradtak a bankok. Önök is meg fogják érteni, hogy milyen megkötöttséget jelent ez, ezért is adtam beszédemnek ezt a címet, hogy Út a gúzsba kötött szabadságba, mert amikor az adós rabszolgaság váltja fel az idegen megszállást, akkor, úgy gondolom, ezek a láncok méginkább elszakíthatatlanok – indította gondolatait Torgyán József.

Vészt jósló jelek

Szólt a közelmúlt hibáiról, mulasztásairól is: összeomlott a trianoni diktátum, lépni lehetett volna – de Magyarország nem tett semmit, össze kellene fogni a magyarságot, de ehhez új közjogi rendre lenne szükség – s erre nincs sok remény. Kifejtette, hogy Szlovákiában, Kárpátalján, Vajdaságban egymásnak estek a magyarok, s most az erdélyi magyarság köreiben is vészt jósló jelek mutatkoznak. Beszélt a magyarországi politikai élet kulisszatitkairól, lehetőségeiről – minderről hamarosan részletesebben is írunk. A találkozó második felében a szalontaiak kérdeztek, a meghívott pedig készséggel válaszolt mindenkinek, majd türelemmel dedikálta könyvét, melyet ajándékba hozott a szalontai gondolkodók klubjába látogatóknak.

 

C. Patócs Júlia