Út a fenntarthatóság és fejlődés fele

Út a fenntarthatóság és fejlődés fele
Az eTransylvania Egyesület 2007. szeptember 28-án, pénteken Kolozsváron tartotta a II. eTransylvania Pontok Találkozóját. A rendezvény célja a fenntartható fejlődésről szóló interaktív tanácskozás, a Hálózat jövőjének, stratégiai célkitűzéseinek meghatározása volt.

Az Út a fenntarthatóság és fejlődés fele címmel megtartott rendezvényen Nagy Zsolt, a Progress Alapítvány és az eTransylvania Egyesület Tanácsadó Testületének elnöke az emagyar pontok és az erdélyi informatikai fejlesztések stratégiájának alakulását ismertette. 2003-ban a Magyar Informatikai és Hírközlési Minisztérium és az RMDSZ közösen dolgozta ki az együttműködés konkrét kereteit. Ennek eredményeként 2004-ben 164 számítógépet helyeztek ki vidékre, 54 iskola eszközparkját javították fel és 10 országos, 8 regionális, 8 szakmai honlap tartalomfejlesztését támogatták. 2005-ben 89 eMagyar Pontot hoztak létre, amely az eszköz, az internethozzáférés mellett szakmai továbbképzési lehetőséget is biztosított. Az eMagyar Pontok mellett létrejött a Hargita Háló mintájára a Maros és a Bihar Háló, és folytatódott a honlapok tartalomfejlesztése is, 41 honlapot támogattak. 2006-ban további 72 eMagyar Pont jött létre és elindult ay Udvarhely és Gyergyó Háló. Jelenleg több, mint 160 eMagyar Pont működik Erdélyben és ezzel közel 350 000-en férnek hozzá a modern kommunikációs eszközökhöz – összegzett Nagy Zsolt.

Ehhez kapcsolódóan Juhász Bálint, a magyar Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közpolitikai igazgatójának tanácsosa a Magyar-Magyar Platformot ismertette, amely egy keretrendszerként működik és a gazdasági megközelítésű fejlesztési koncepciót jelent. Somodi Zoltán, a Távközlési és Informatikai Minisztérium államtitkára a romániai közösségi hozzáférési pontokat és hálózatokat mutatta be: az eMagyar Pontok mellett működnek a Országos Távközlési és Információtechnológia-szabályozó Hatóság Teleházai, valamint a Tudásalapú Gazdaság projekt révén több, mint 250 településen hozzák létre a Közösségi Információs Pontokat (PAPI). Az államtitkár újdonsággal is szolgált: a Melinda&Bill Gates Alapítvány kezdeményezte, hogy Romániában is indítsák el a Global Libraries programot, amely a vidéki könyvtáraknak szán új szerepet, azaz ingyenes internet-hozzáférési pontokat alakítanának ki, oktatási feladatokat látnának és digitális tartalmokhoz is hozzáférést biztosítanak a hagyományos könyvtári munka mellett. Józsa Péter, a Magyar Emberi Jogok Alapítványának, a HHRF-nek programkoordinátora  a magyar-magyar platformra épülő www.emagyar.net portált mutatta be.

Az informatika eszköz, nem cél, hangsúlyozta Farkas András, az eTransylvania Hálózat programkoordinátora. Szerinte fontos lenne településen túlmutató, térségi funkciókat ellátó projektekben is gondolkodni. Az eTransylvania Egyesület 2007-től vállalta át a Progress Alapítványtól az eMagyar pontok hálózatának bővítését és működésének fenntartását Erdélyben. Ennek megfelelően az eMagyar pontok névlegesen eTransylvania pontokká alakultak. Ez a változás az eddig megszokott struktúrát és működési formát nem érinti.  Nem az a cél, hogy külön „magyar” és „román” hozzáférési pontok legyenek – az interetnikus kapcsolatokban is segíthet egy–egy ilyen helyi központ, magyarázta a váltás lényegét Farkas András. Éppen ezért a következő időszak fő feladata az, hogy az eTransylvania pontok megtalálják szerepüket helyi, kistérségi és regionális szinten. Olyan szolgáltatásokkal forduljanak a lakossághoz, amelyek hiánypótlóak. Ilyen formán szélesebb forrási körből vonhatók be támogatások a teljes hálózat működtetésére, amely a hosszútávú fenntarthatóság kulcsa, mondta a konferencián Farkas András.