Újraszentelik a szőlősi plébániatemplomot

Újraszentelik a szőlősi plébániatemplomot
Március 2-án, vasárnap 12.00 órától újraszentelik a felújított szőlősi római katolikus plébániatemplomot. Tempfli József megyés püspök celebrálja a szentmisét és hírdeti az igét.

Teljesen megújulva fogadja az arra járókat a szőlősi római katolikus plébániatemplom. Belül is restaurálták, de még akad tennivaló a vasárnapi újraszentelésig. Ezzel kapcsolatban Pálos István plébános, sz. e. kanonok azt nyilatkozta lapunknak, hogy kisebb munkálatok végeznek majd az újraszentelést követően is, de végre már birtokba vehetik a templomukat. 2005 júniusában kezdték el a munkálatokat, azóta folyamatosan dolgoznak.

Kívül teljesen leverték a régi vakolatot, fugázták a téglákat és teljesen új légáteresztő, vizet át nem eresztő vakolatot alkalmaztak. A barokk templomhoz illő kellemes sárgás színre festették a falakat. Kijavították a tetőszerkezetet, és hódfarkú cseréphéjazattal cserélték ki a régit. A toronysisakot újrafestették, fakeretes termopan ablakokkal cserélték ki a régieket.

Belső restaurálás

A régi mellékoltár – amely eredetileg nem ide készült – a házi múzeumba kerül. Helyette veronai vörösmárványból Olaszországban készített oltár kerül. A zsinati előírás szerint a szoborfülkében levő fehér márványból készített Szent József szobor karján a kis Jézussal hátterül szolgál majd a keresztelőkútnak. Ez a szobor még nem érkezett meg. Új szembemiséző oltár készült carrarai fehér márványból. Egy tömbből készült és 21 mázsa a súlya. A szentély falát 170 centiméter magasan vörös márvánnyal borították. Az oltárfelépitmány a régi marad. A hajó padlózatát fehér márvány borítja, alatta a padlófűtés csöveit helyezték el. A mennyezeti képeket letisztították, a repedéseket, hibákat kijavították. A falakat márványutánzatúra festették, a réginél sokkal hitelesebben. Korszerűsítették a világitást is.

Hátra van még a harangok villamosítása, a torony faszerkezetének felújítása, kerités készítése. Vasárnap még a padok sem kerülnek a helyükre, helyettük székeket hoznak.