Újraszámolják a pontokat!

Újraszámolják a pontokat!
Bihar megye – Az Ilie Bolojan polgármester felkérésére, a prefektúra által elvégzett ellenőrzés után a nagyváradi Ingatlanügyi igazgatóság újraszámolja az ún. ANL lakásokra benyújtott kérvények pontszámait.

Július 8-án Ilie Bolojan Nagyvárad polgármestere felkérte a Bihar Megyei Prefektúra Ellenörző Testületét, hogy ellenőrizze azt, hogy az Orságos Lakásügynökség (ANL) programjában fiatal házasoknak szánt lakások odaítélésekor a nagyváradi Ingatlanügyi Igazgatóság mennyire tartotta tiszteletben az odaítélési kritériumokat. A Prefektúra július 18-án jelentést adott ki, mely egy sor kifogást és javaslatot tartalmaz – áll a polgármesteri hivatal által kiadott közleményben. A prefektúra által jelzett kifogások között szerepel az, hogy a kérvényező személyére vonatkozó kritériumokat (életkor, tanulmányok, szociális helyzet, a kérvény régisége) a férjre és a feleségre egyaránt alkalmazták, holott csak a kérvényező személyére kellett volna. A kérvény benyújtásának időpontjára vonatkozó kritérium megállapításakor az igazgatóság nem csatolta a 2007 októberinél régebbi kérvényeket, más esetekben viszont az iratokhoz csatolták a Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalához benyújtott kérvényt is az igénylés régiségét igazolandó, holott a szociális lakásra benyújtott kérvényt nem lehet ANL lakásra benyújtott igénylésnek tekinteni.

Hol így, hol úgy

A családtagok egészségi állapotának vizsgálatakor azoknak a személyeknek az egészségi állapotát is figyelembe vették, akik nem az illető család tagjai. Ebben a tekintetben a Családjogi Törvénykönyvnek a családra vonatkozó definícióját kell alkalmazni, javasolja a prefektúra. A kérvényezők jelenlegi lakhatási körülményeinek megállapítására vonatkozóan az ellenörző testület talált eseteket, amikor a kérvényező jelenlegi lakásának lakható területetét, más esetben pedig a lakás használható területét vették számításba. Tíz igénylést nem vettek nyilvántartásba azzal az indoklással, hogy a kérvényező házastársa elmúlt harmincöt éves, holott a kritériumrendszer kimondja, hogy csak a kérvényező életkorát kell figyelembe venni. A prefektúra ezen problémák orvoslását és a kritériumrendszer egységes alkalmazását javasolja az ingatlanügyi gazgatóságnak. Az igazgatóság ezen javaslatok alapján augusztus 11-ig újraszámolja a kérvényezők pontszámait. Ezt követően a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal honlapján kifüggesztik a kérvényezők listáját és az általuk elért pontszámot, tudatja a közlemény.