Újdonságok a volt gyermekkórházban

Újdonságok a volt gyermekkórházban
Szombaton, Eugen Nicol[escu egészségügyi miniszter váradi látogatása alkalmából avatják fel a városi kórházban létesült dialízisközpontot és sürgősségi fogadóosztályt.

Dr. Daniel Baloiutól, a kórház aligazgatójától megtudtuk: huszonkét vadonatúj dialízis-felszerelést helyeznek majd működésbe, valamint két, speciálisan gyerekek számára kialakítottat. Egy gép egy nap alatt három pácienst tud ellátni, tehát az osztályon naponta 66 felnőtt és hat gyerek számára tudják biztosítani az életmentő eljárást. Ott jelenleg az utolsó simításokat végzik.

Az osztály a kórházhoz tartozik ugyan, de egy magáncég működteti úgy, hogy a páciensek nem kell fizessenek, ugyanis mindent a biztosítási pénztár fedez. A cég biztosítja a dialízisre szorulók szállítását, a művesekezelés elvégzését, s eközben egy uzsonnát is, melyet orvos ajánlása alapján állít össze egy közélelmezési (catering) cég.

Sürgősségi osztály

Szerdán csak ablakon keresztül volt alkalmunk megtekinteni a korszerű gyermekgyógyászati sürgősségi fogadóosztályt (ennek bejárata ott van, ahol korábban a kórház főbejárata volt), s B[loiu aligazgatótól megtudtuk: kilenc hordággyá alakítható ággyal rendelkezik, különféle korszerű orvosi műszerekkel, s a nap huszonnégy órájában fogja biztosítani a gyerekek sürgősségi orvosi ellátását. A gyerekeket szüleik egyenesen ide hozhatják, nem kell küldőcédula, s ide kerülnek azok a gyerekek is, akiket mentővel szállítanak be a kórházba. A fogadóosztályon az ügyeletes gyermekgyógyászok látják majd el a kis betegeket.

Neumann Andrea