Újdonságok a TBC-kórházban

Bihar megye – Új járóbeteg rendelő működik majd augusztustól a nagyváradi TBC-kórházban. Erről és egyéb újdonságokról számoltak be kedden.

A nagyváradi TBC-kórházban tartott sajtótájékoztató, melyen a menedzseren kívül résztvett Ilie Bolojan polgármester és Gheorghe Carp alpolgármester is, kórházlátogatással kezdődött: Dacian Foncea menedzser bemutatta azt az új, korszerűen berendezett földszinti részleget, ahol a járóbeteg rendelő működik majd hamarosan, illetve ahol az úgynevezett nappali beutaltakat fogadják majd. Utóbbiak csak kezelésre, illeve vizsgálatok elvégzésére jönnek, nem étkeznek és nem is alszanak ott. Ez a fajta kórházi kezelés újdonság és sok pénzmegtakarítással jár, az egészségbiztosítási pénztár pedig rendesen megfizeti a szolgáltatást. A járóbeteg rendelőbe háziorvosi küldőcédulával jelentekzhetnek augusztus elsejétől azok a betegek, akiknek légzési problémáik, tüdőpanaszaik vannak. Ma ül össze egyébként az a bizottság, mely a két új szolgáltatást engedélyezteti.

Az utolsó napok

Később a jelenlévők megtekinthették a kórház egy hónapja használatba adott belső gyógyszertárát is, továbbá azt a május óta működő, hatágyas részleget, ahol a végső stádiumban lévő betegek töltik utolsó napjaikat. Ezt bővíteni szeretnék, s mint elhangzott, az udvaron építendő új épületben egy huszonöt ágyas részleget szertnének létrehozni. Fontos, hogy a halálos betegeket emberi körülmények között tudják ellátni, s itt a legnagyobb költséget a személyzet biztosítása jelenti, hiszen folyamatosan vigyázniuk kell a betegekre. A pénztár havi 290 lejt fizet egy ágy után, viszont a betegek személyenkénti havi ellátása ezen a részlegen 450 lejbe kerül. Mint megudtuk, a menedzser egy kimutatást készít majd a költségekről, illete az ágyak kihasználtságáról, így van esély rá, hogy az elkövetkezendőkben a pénztár reális összeget fizet majd a végső stádiumban lévő betegek gondozásáért. Miután a négy kórház egyesülni fog, ebbe az épületbe költözik majd a bőrgyógyászat és a fertőző betegek osztálya is.

Neumann Andrea