Újból startol a KÖDAK

Újból startol a KÖDAK
Ismét beindul a gépezet: idén április 18 és június 1 között kerül megrendezésre a Közéleti Diák és Ifjusági Akdémia (KÖDAK) a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) és a Közéleti Diák és Ifjusági Akdémia Intézet társszervezésében.

A KÖDAK egy öt hétvégén keresztül zajló vezetőképző, amely olyan fiatal középiskolás diákokat céloz meg, akik aktívan részt veszenk a diákközösségek önszerveződő életében. A program során a resztvevők olyan szakmai tudásra és kompetenciákra tehetnek szert, amelyeket később fjusági szervezetek koordinálásában, alapítványok, szervezetek működtetésében, különböző projektek igazgatásában és nem utolsó sorban szakértői munkában, illetve iskola utáni (vagy alatti) vállalkozói tevékenységben kamatoztathatnak.

’’A vezetőképző elvégeztével a helyi középiskolás közösségek és MAKOSZ egy szakképzet csoportot tudhat majd magáénak, akik biztos alapjaik a romániai magyar diákönkormányzatiság folytonosságának. Bízunk benne, hogy a képzés elvégeztével számos új helyi, megyei országos kezdeményezés idnul, mely sikeresen kibontakozik és megvalósul a 2008-as KÖDAK végzettek által.’’-nyilatkozta Vetési Imola, a MAKOSZ Ügyvezető Elnöke. Az idei akadémián a felvételi beszélgetést követően, 16 középiskolás nyert felvételt Nagyváradról, Kolozsvárról, Déváról, Székelyudvarhelyről, Székelykeresztúrról illetve Sepsiszentgyörgyről.

Az öt hétvége Erdély öt különböző városában kerül megszervezésre, amelyek idén rendre Nagyvárad, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Kolozsvár illetve Csíkszereda.

Több tíz éves múltja során az akadémia struktúrájaban folyamatos változások mentek végbe, míg elérte a mostani formáját. Ennek megfelelően az öt képzéshétvégén különböző témakörökkel ismerkedhetnek meg a résztvevők. Előadások hangzanak el a csapatepítésről, konfliktusok hatékony kezeléséről, diákönkormányzatok müködéséről és müködtetéséről, projektek sikeres menedzseléséről, pályázatírásról illetve pénzügyi menedzsmentről. A tapasztalat alapján nagyon nagy szükség van az elméletben elsajátított dolgok gyakorlatba ültetésére, ezért a képzéshétvégék mindig tréning jellegűek, a trénerek pedig civil szféraban elismert szakemberek vagy sikeres vállalkozók. A rendezvény az Országos Ifjusági Hatóság, a Bihar Megyei Tanács valamint a Communitas Alapítvány támogatásával valósul meg.