Újabb zöldövezetek létesülhetnek

Nagyvárad – Utcák felújításáról, parkosításról esett szó egyebek mellett a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalnál tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Ilie Bolojan polgármester a hamarosan megtartandó helyi tanácsi ülés néhány közérdekű napirendi pontjáról számolt be. Már tavaly bejelentette a városvezetés, hogy nyolcvan nagyváradi utcát fog korszerűsíteni. Ezek közül hét esetében elkészítették a gazdasági-pénzügyi mutatókat, ezekről a csütörtöki ülésen szavaznak majd. A következő utcákról van szó: Carol Davila, Ciobanului, Coralilor, Delfinului, Fântânilor, Măcieşului, Navigatorilor. „Ezek olyan utcák, ahol már évtizedek óta élnek váradiak nem túl jó körülmények között. Tudatosan nem olyan utcákra esett a választás, ahol az utóbbi években épültek házak” – mondta Ilie Bolojan.

Szivattyúk

Az összesen három kilométernyi út korszerűsítése több mint 2,3 millió euróba kerül majd. Az aszfaltozás mellett a nagyváradi vízművek feladata lesz, hogy szivattyúkat szereljenek majd fel az esővíz elvezetésére, mivel ezeknek az utcáknak a szintje alacsonyabban van a többiekénél, s másképp összegyűlik ott az esőviz.

Két zöldövezet létesítéséről is szavaznak majd a csütörtöki ülésen. Az egyik a Lotus környékén lévő 10 hektárnyi terület, melyből 4 hektár per tárgyát képezi. Két parkot szeretnének itt létrehozni két szakaszban. A másik zöldövezet a Kálvária-dombon létesülne. Itt mintegy 15 ezer négyzetmétert a görög-katolikus püspökség használatba adott a városnak, a környező 4-5 hektár helyzete pedig egyelőre tisztázatlan. A város valamilyen módon kisajátítaná a környező területet, hogy egy botanikus kertet hozzon létre ott. „Kár lenne nem kihasználni ezt a lehetőséget, hiszen Váradon így is elég kevés a zöldövezet a lakosok számához képest” – tette hozzá a polgármester.