Újabb sportlétesítményeket támogató program indul

Marosvásárhely – Marosvásárhelyen tartották szombaton a Testnevelő Tanárok Negyedik Országos Tanácskozását, amelyen részt vett Borbély László, fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter, az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje, aki a sport területén történő infrastruktúra-fejlesztésről tartott előadást.

A miniszter elmondta, hogy Romániában négy kormányprogramonkeresztül lehet sportlétesítmény-fejlesztésre támogatást kérni. 2005 – 2008 között 198 sportterem épült, az év végéig pedig 148 újabb sporttermet fejeznek be,  hamarosan pedig 44 sportcsarnok és 68 tornaterem építését kezdik el – tájékoztatott Borbély László, hozzátéve, hogy nemrég adtak át két multifunkcionális sportcsarnokot Csíkszeredában és Kézdivásárhelyen. Elmondta azt is, hogy ebben a kormányzati ciklusban az önkormányzatok kérésére külön programot indítottak azoknak a tornatermeknek, sportcsarnokoknak a rehabilitációjára, amelyeket még 2000 előtt építettek.

“Most indul azúszómedence építési programunk, célunk 70 uszoda építése. Megvannak már a tervek, ősszel kezdődnek a munkálatok. 10 olimpiai méretű, 20 vízilabda mérkőzések játszására alkalmas medencét és 40 tanuszodát építünk,. A program összköltségvetése meghaladja a 600 millió új lejt” – jelentette ki Borbély László.

A miniszter egy másik új programra is felhívta a figyelmet: az önkormányzatok hamarosan pályázhatnak nagyméretű vagy műgyepes multifunkcionális pálya építésére a vidéki infrastruktúra fejlesztését célzó program keretében. A program a következő hetekben  indul: a pályázati útmutató és a sportpálya-modellek a program honlapjáról http://www.cancelarie.ro/finantare/ tölthetők le.

A Testnevelő Tanárok Negyedik Országos Tanácskozását az RMDSZ Programirodája közösen szervezte a Testnevelő és Sporttársulással, a rendezvényen több mint 40 szaktanár vett részt.

A Testnevelő és Sporttársulás nevet viselő egyesület, tevékenységének fellendítésére, a szombati rendezvényen  négy regionális alelnököt választott meg, ugyanakkor a tanácskozáson résztvevőkkel közösen megfogalmazta kérését a központi adminisztráció felé, hogy rendezvényeiket vegyék fel az éves versenynaptárba.