Újabb segítség az árvíz sújtotta településeknek

A Hargita megyei árvízkárok helyreállítására összesen 3 900 000 lejt különített el a kormány augusztus 30-i, hétfői ülésén az állami költségvetés tartalékalapjából.

A Hargita Megye Tanácsa és a prefektusi hivatal javaslatára történt leosztás címzettjei az árvizek által megrongált infrastruktúra helyreállítására, megyei vagy községi utak, utcák, hidak felújítására fordíthatják a pénzösszegeket. Támogatásban részesülnek a következő települések: Balánbánya, Bélbor, Borszék, Bögöz, Csíkcsicsó, Csíkdánfalva, Csíkkarcfalva, Csíkkozmás, Csíkmadéfalva, Csíkrákos, Csíkszentlélek, Csíkszentmihály, Csíkszenttamás, Csíkszentdomokos, Csíkszentsimon, Csíkszentimre, Etéd, Gyergyóalfalu, Gyergyóholló, Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok, Farkaslaka, Felsőboldogfalva, Homoródszentmárton, Homoródalmás, Kászonaltíz, Lövéte, Máréfalva, Nagygalambfalva, Oroszhegy, Oklánd, Siménfalva, Szentábrahám, Szentegyháza, Tölgyes, Varság.

„Az RMDSZ-nek sikerült kiharcolnia, hogy az általunk javasolt települések támogatásban részesüljenek” – kommentálta a jó hírt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Szerinte újabb bizonyságot nyert, hogy a szövetség kormányzati részvétele hasznos a magyar közösség számára, és így a megyei önkormányzat ígérete – ti. hogy segít az érintett településeknek – is könnyebben teljesülhetett. „A csaknem egymillió euró igencsak jól jön, hiszen így több pénz jut a megyei utak felújítására is” – tette hozzá a tanácselnök.
Örömmel fogadta a hírt Tímár Zsombor László, Gyimesfelsőlok polgármestere. Mint kérdésünkre elmondta, az árvíz rengeteg kárt okozott a településen, főleg az ugrai részen. „Az összeget a községi utak javítására fordítjuk, mert erre van a legnagyobb szükség” – közölte a községvezető.
A fenti kormánydöntést megelőzően, pénteken Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, RMDSZ-es képviselő, valamint Borboly Csaba az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnökeként sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az RMDSZ országos, helyi és kormányzati tisztségviselői, parlamenti és önkormányzati képviselői adakoztak az erdélyi árvízkárosultak megsegítésére. A július elején elindított gyűjtés során közel 200 000 lej gyűlt össze, és ez az összeg azonnal elérhetővé vált az érintett települések számára.