Újabb országos hulladékgyűjtő kampány

Nagyvárad – A Környezetvédelmi Minisztérium kezdeményezézére április 19-én megrendezik a második elektronikushulladék begyűjtő napot az ország nagyobb városaiban, köztük Nagyváradon is.

A minisztérium főleg a 100.000 és 20.000 lakosnál többel rendelkező városokra gondolt, de megyénkben kiterjesztik a begyűjtést a kisebb településekre is, mondta a megyei Környezetvédelmi Ügynökségen szerdán magtartott sajtótájékoztatón Eneche Felicia sajtószóvivő.

Nagyvárad 3 pontján nagymérető konténereket helyeznek el, ezekbe kell gyűjteni az eldobandó elektronikus és elektromos készülékeket. Az egyik gyűjtőpont a MihaI Kogalniceanu és Sucevei utcák kereszteződésében, a másik a Mestesugarilor és Onestilor utcák (Őssi negyed) kereszteződésében, a harmadik pedig Rogériuszon a Gyermekkórház előtti téren lesz. De összszedik a házak, vagy tömbházak elé kitett készülékeket is. Ez utóbbiakkal csupán az a gond, hogy mielőtt elszálítanák azokat már széthurcolják vagy kibelelik a készülékeket a kukázók, holott a feldolgozás során éppen az ájrahasznosított alkatrészekből, no mega z úgynevezett zöldilletékből kellen megtérüljön a begyűjtési, elszállítási és feldolgozási költség. Megyénkben két olyan vállalat van, mely engedéllyel rendelkezik elektronikus, elektromos hulladékok begyűjtésére, de egy sincs, amelyik fel is dolgozná ezeket. Országos szinten viszont létezik ilyen is, bár mintegy 40 féle készüléket gazdaságosan szétszerelni és újrahasznosítani nem könnyű dolog.

A tavalyi akció során megyénkben 45 tonna régi elektromos, elektronikus készüléket gyűjtöttek be, s ezzel országos szinten a második helyre került megyénk, bár ez is sokkal kevesebb az EU szabványok által előírtnál.