Újabb műtárgyakat kap vissza Ceausescu fia

Újabb műtárgyakat kap vissza Ceausescu fia
A román média pénteki jelentése szerint Valentin Ceausescu olyan műtárgyakat perelt vissza az államtól, amelyeket az 1989-es forradalom ideje alatt koboztak el testvérétől, Nicu Ceausescutól, aki 1996-ban halt meg Bécsben.

A csütörtökön késő este megszületett bírósági döntés szerint a múzeumnak 15 festményt, három grafikát, valamint  kilenc ezüst- és porcelántárgyat kell visszaadnia Valentin Ceausescunak, aki a család egyedüli életben maradt tagja. Az 1989-ben kivégzett véres kezű diktátornak a két fia mellett egy lánya is volt, Zoia, aki 2006-ban halt meg. Az immár végrehajtható bírósági határozat még megtámadható a bukaresti ítélőtáblánál, amely a jogerős döntés meghozatalára hivatott.

A bíróság nem először dönt Valentin javára, aki 2007-ben és 2006-ban ugyancsak az államtól perelt vissza műtárgyakat. Akkor egyebek között 50 festményt, szobrokat és egyedi bútordarabokat kapott vissza. A visszaszolgáltatott műkincsek között olyan híres román festők munkái is megtalálhatók, mint Theodor Pallady, Corneliu Baba és Nicolae Tonitza.

Címkék: ,