Újabb kormánypénzek magyarlakta településeknek

Újabb kormánypénzek magyarlakta településeknek
Bihar megye – Újabb támogatásokat utalt ki a tartalékalapból a kormány. Az összegből minden megye részesült, köztük Bihar is.

Cseke Attila államtitkár elmondta, Bihar megyében épületek, utak és utcák javítására utaltak ki támogatást, összesen 54 milliárd régi lejt. Utcák és utak javítására juttattak pénzt Biharfélegyházának (a Biharvajdára vezető út javítására is), Érszőlősnek, Berettyócsohajnak, Érkörtvélyesnek, Érbogyoszlónak, Értarcsának – az éradonyi útra –, Margittának, Paptamásinak és Bihar községnek. Járdakövezésre és -felújításra utaltak ki támogatást Berettyócsohajnak, Bihardiószegnek, Céckének, Érmihályfalvának, Illyének (Mezőbajnak és Erdőgyaraknak külön is), Kiskerekinek és Érkeserűnek, Micskének, Nagyszalontának, Pósalakának, Síternek, Szalacsnak, Szalárdnak, Székelyhídnak és Várasfenesnek, Vedresábrány községközpontnak, külön Monospetrinek.

Művelődési házak

Vízhálózat építésére, bővítésére kapott pénzt Bihardiószeg, Hegyközszentimre, Örvénd, Szalacs és Ottomány, Székelyhíd, Várasfenes. Parkrendezésre Bihar, Érmihályfalva és Margitta. Művelődési házaknak Érbogyoszló, Érsemjén, Fugyi (Fugyivásárhely), Hegyközcsatár, Örvénd, Vedresábrány, továbbá Arany János Emlékházat építenek Nagyszalontán, és javítják az érkörtvélyesi, valamint az érseléndi iskolát és a székelyhídi múzeum épületét. Egyházi épület javítását is támogatja a kormány. Kápolnát újítanak fel Bozsalyon (Tóti községben), Síterben, Hegyközszentimrén, Bályokon, Érköbölkúton és Nagykágyán (Székelyhíd). Javítják Paptamásiban a nyüvedi, a kügypusztai és a pelbárthidai református templomot, Berettyószéplakon a római katolikus, a magyar baptista és adventista templomot. Továbbá Székelyhídon, Mezőtelegden és Élesden a római katolikus, Margittán, Réven és Gyantán a református templomot újítják fel.

Dérer Ferenc