Újabb kihívások előtt

Újabb kihívások előtt
Szatmár megye – Péntek este népes közönség előtt tartott előadást Erőss Zsolt az idén ősszel szervezett Himalája expedícióról, amelyen műlábbal vett részt.

Péntek este a Himalája 8201 méter magas csúcsa, a Cho Oyura ősszel szervezett expedícióról, ottani élményeiről tartott vetítéssel egybekötött előadást Erőss Zsolt. A gyergyói születésű neves hegymászó izgalmas és tanulságos beszámolóját népes közönség hallgatta végig a Szatmárnémeti Hám János Iskolaközpont dísztermében. Ez a csúcs Erőss Zsoltnak már a kilencedik nyolcezrese volt, melynek meghódításába immár műlábbal vágott bele. Erőss Zsolt januárban szenvedett balesetet a Magas-Tátrában, miután jobb lábát térd alatt amputálni kellett. Ez azonban nem keserítette el, és minden lehetőt elkövetett, hogy korábbi életformáját folytatni tudja. Továbbra is az az optimista, derűs ember maradt, amilyennek már megismerhette a szatmári közönség, olyan ember, aki igyekszik mindig előre tekinteni, és a kitűzött feladatra összpontosítani. Erőss júniusban tért vissza a hegyek közé, a nyár folyamán kétszer is túrázott az ausztriai Alpokban. Műlába itt vizsgázott alpesi körülmények között. Közben szerződést kötött egy céggel hegymászóláb, illetve a különböző tevékenységekre, síeléshez, valamint a sziklamászáshoz használt műlábak kifejlesztésére.

Az istennő nem engedett

Augusztus végén társaival újra a Himalája megmászására vállalkozott, ezúttal a legkönnyebben megmászható nyolcezres csúcsot, a Cho Oyut véve célba, amely tibeti nyelven Türkiz Istennőt jelent. Az expedíció Nepál fővárosából, Katmanduból indult, innen kisbusszal jutottak el Tibetbe. Erőss az előadásain bemutatott szemléletes fotókkal a helyi tibeti, indiai, nepáli lakosok kultúrájába, mindennapi életébe is betekintést nyújt, a levetített csodálatos természetfotók pedig különleges élményt nyújtanak. A magyar csapat autóval jutott el az 5700 méter magasságban levő alaptáborig, a hegyen rajtuk kívül még több mint 30 expedíciós csapat tartózkodott a világ minden részéről. Ilyen magasságokban egyre ritkább a levegő, amihez hozzá kell szokjon a hegymászók szervezete, amihez több hét is szükséges. Ez idő alatt az alpinisták egyre magasabbra másznak, majd többször visszatérnek az alaptáborba. A fokozott lavinaveszély miatt magyar hegymászóink úgy döntöttek, hogy nem vállalják a kockázatot, így nem másztak fel a csúcsra, 7100 méterig jutottak fel. Bár Zsolt lábcsonkja már erősen sajgott, még lett volna ereje a csúcs bevételére, ha a hóviszonyok ezt megengedték volna. A magyar hegymászók október 11-én érkeztek haza. Ebből az előadásból is kiderült, hogy Erőss Zsolt nem fél szembenézni a kihívásokkal, életöröme és akaratereje bizonyára sokakat elgondolkodtat.