Újabb kezdeményezés

Nagyvárad – Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere egy újabb kezdeményezéséről számolt be az újságíróknak. Egy határozat-tervezetet szándékszik benyújtani a Helyi Tanácshoz, amely alapján a 25 év feletti nők három évenként ingyenes méhnyakrák szűrésen vehetnének részt.

Mint mondta az utóbbi időben megnövekedett e betegség száma, világviszonylatban Románia a 6. helyen áll. Nagyváradon is növekedés mutatkozott, miközben 1986-ban 100 ezer személyből 30 megbetegedés történt, tíz évvel később már 41,9. A szűrés azért nagyon fontos mert a kezdeti szakaszban diagnosztikált betegséget száz százalékosan gyógyítani lehet.

Nagyváradon 65 ezer 25 év feletti nő van, ami azt jelenti, hogy évente egyharmaduknak kellene szűrővizsgálatra mennie. Ennek kiadását fedeznék a helyi költségvetésből, ha kezdeményezését jóváhagyja a Helyi Tanács. Mindez évente 450 ezer lejt jelentene. Ha elfogadják az alpolgármester asszony javaslatát, akkor Nagyvárad lesz az első olyan hazai város, ahol ingyenesen végzik majd ezt a szűrüvizsgálatot.