Újabb kövérséggént találtak

Brit és francia tudósok kimutatták, hogy a PCSK1 jelű gén több változata is okozhat kövérséget. Eddig úgy tudták, hogy ennek a génnek csak egyetlen, méghozzá rendkívül ritka mutációja serkenti el a hízást.

A kutatók 13 ezer európai kövér ember genómját hasonlították össze egy normál súlyú kontrollcsoport génállományával. Kiderült, hogy a kövéreknél sokkal gyakoribb volt a PCSK1 jelű gén három változatának előfordulása. Ugyanezek a génváltozatok vannak jelen a gyermekkori kövérségnél és a kevéssé szélsőséges túlsúlyosságnál is. A PCSK1 jelű gén termeli a prokonvertáz-1 enzimet, amely döntő szerepet játszik az étvágyat és az anyagcserét szabályozó hormonok aktiválásában. E hormonok közé tartozik az inzulin és a glukagon, amelyek a cukor, illetve a szénhidrátok lebontását irányítják, továbbá egy olyan molekula, amely a jóllakottságot jelzi az agynak. A tanulmányozott populáció csaknem 25 százalékánál a prokonvertáz-1 enzim kissé eltérő, és a szokásosnál aktívabb, állapították meg a kutatók.

A fejlett országokban járványszerű méretekben terjed a kövérség. Az okok összetettek, szerepet játszik az ülő életmód valamint a túlzott zsír- és cukorfogyasztás. De egyre több tanulmány mutatja ki, hogy genetikai háttere is van a kövérségnek. A Nature című brit tudományos folyóiratban júniusban jelent meg egy tanulmány, amely szerint az MC4R gén is szerepet játszik az étvágy alakulásában, valamint az energiaháztartás szabályozásában. Az új génváltozatok szerepét felfedező brit és francia tudósok feltételezik, hogy még az év során 10-12 kövérséget okozó gént fognak azonosítani. A tanulmány a Nature című brit tudományos folyóiratban jelent meg vasárnap.