Újabb kölcsön útfelújításra

Nagyvárad – A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi ülésén jóváhagyta azt, hogy az önkormányzat 25 millió lej kölcsönt vegyen fel.

A kölcsönt a város tíz éves futamidőre veszi fel, két éves garanciával. Az elfogadott határozattervezet szerint  a pénzt 2011 januárjától lehet majd felhasználni infrastrukturális beruházásokra, és a határozat tanúsága szerint a város eladósodottsága normális, harminc százalék alatti szinten marad a kölcsön felvétele után is. A határozatban említés történik arról is, hogy a város már felvett 181,8 millió lej értékben kölcsönt közútrehabilitálásra. A mostani újabb hitelről Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere lapunknak elmondta: „van egy 2009-ben elfogadott városi tanácsi határozat, amelyben felsoroljuk azokat a nagyváradi utcákat, amelyeknek az útburkolatát ki kell javítani, illetve újra kell aszfaltozni.

Az ezekre a munkálatokra idén felhasználható  összeg jelenleg lényegesen kevesebb annál, mint amennyire mi korábban számítottunk, ugyanis a kölcsönök jóváhagyására hivatott országos intézmény csak részben hagyja jóvá azt, hogy mi ezeket a kölcsönöket igénybe vegyük, mert országos szinten akkora a kölcsönfelhasználás, hogy emiatt korlátozzák a hitelhez való hozzáférést. Mivel mi a régi kölcsönünkből már nem fogunk tudni a jövő évben is forrásokat felhasználni az infrastrukturális beruházásokra, ezért szükség van arra, hogy újra versenyrágyalást írjunk ki azokra az utcákra, amelyeket 2012-ig le szeretnénk aszfaltozni, és hogy ezeket a munkálatokat át tudjuk fogni anyagilag.” Az alpolgármesterasszony hozzátette, hogy a most megszavazott hitel összege valószinűleg elegendő lesz a betervezett útjavítási munkálatok költségeinek biztosítására.

Pap István