Újabb helytörténeti könyvek

Újabb helytörténeti könyvek
Bihar megye – A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság április 19-én, szombaton délelőtt hagyományos honismereti találkozót tartott a Partiumi Keresztény Egyetemen.

A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság idei honismereti találkozója a szokásokhoz híven előadásokkal kezdődött. Kupán Árpád: A szentjánosi nagy per; Ujj János: Arad és a marosi határőrvidék; Pálkovács István: Százötven éves a dettai vasút; Kiss Kálmán: Csűry Bálint Szamosháti szótára; Kiss Zoltán: A református iskolák nehézségei a két világháború között; Jancsó Árpád: Temesvár a Hunyadiak korában címmel tartott előadást. Dukrét Géza a társaság honlapját (www.pbmet.ro) mutatta be, amit Kovács Rozália (Érmihályfalva), Jósa Piroska (Nagyvárad), Ujj János és Pávai Gyula (Arad) legújabb könyveinek az ismertetője követett.

Fényes Elek-díjak

A konferencia második részében Dukrét Géza elnök beszámolt a múlt év szeptemberétől történt eseményekről, a pályázatokról, illetve a szombati díjkiosztó ünnepségről. Kiadják a PBMET évkönyvét, ezzel kapcsolatban javaslatok hangzottak el arra, hogy milyen cikkek kerüljenek bele. Tárgyaltak a Partium lap tervezett következő számáról, illetve a felállítandó emléktáblákról is. Az idei Fényes Elek-díjra Pásztai Ottót, Antal Bélát és Jancsó Árpádot javasolták. A helyhatósági vezetőknek szánt Fényes Elek-díjat ebben az évben Érmihályfalva polgármestere, Kovács Zoltán kapja meg.

Péter I. Zoltán