Újabb Bihari segítség Moldvának

Újabb Bihari segítség Moldvának
Nagyvárad – Csütörtökön az egykori Szent József kórház elől indult el a Caritas Catolica első segélyszállítmánya Szucsávára, ahol az árvízkárosultak javára szervezett gyűjtési akciók központi raktára található.

A moldvai árvízkárosultak javára szervezett adománygyűjtési akciónak nagy sikere volt Nagyváradon és a megyében egyaránt. A Bihar megyei Prefektúra által koordinált gyűjtési akcióban a Caritas Catolica is szerepet vállalat. A segélyszervezet az egykori Szent József kórház Balassi Bálint téri (ma P-ţa Ion Creangă) épületében várta a segítő szándékú embereket, ahol a Vár-Lak Egyházmegyei Ifjúsági Központ fiatal önkéntesei vették át az adományokat. Külön választották a gyermekholmikat, illetve a női és férfi ruhaneműket is, majd külön zsákokba és dobozba rakták ezeket. A tartós élelmiszereket is külön dobozokba helyezték. Az elmúlt hetekben több szállítmány is útnak indult Szucsávára, a segélyszállítmányok központi raktárába. Csütörtökön, a reggeli órákban az egykori Szent József kórházban összegyűlt adományokat is áruszállító gépjárműre tették Szabó Dániel, a Caritas Catolica katasztrófavédelemmel foglalkozó munkatársának koordinálásával.

Újabb szállítmány lesz

A helyszínen megtudtuk: elsősorban ruhaneműket és takarókat tartalmaz az első szállítmány és néhány alapélelmiszer-csomagot. Nagy Andrea, a segélyszervezet munkatársa elmondta: a szállításhoz szükséges üzemanyagot az Electrica Service, illetve Radu Matica ajánlotta fel, a szállítást pedig a Román Posta nagyváradi kirendeltsége igazgatónak, Popa Claudiunak a közbenjárásával sikerült elvégezni. Szabó Dániel köszönetét fejezte ki a Bihar megyei Prefektúra két munkatársának, Adrian Venignek és Băran Florinnak, akik segítettek a gyűjtés lebonyolításában. Nem sikerült az összes adományt elszállítatni, így a közeljövőben újabb szállítmányt készítenek majd elő. Egyelőre hiányzik az üzemanyag az adományok célba juttatásához. Várják azon magánszemélyek vagy vállalatok jelentkezését, akik gázolajat tudnak felajánlani az újabb segélyszállítmány elszállításához.

Mészáros Tímea