Új, szigorított taxistörvénnyel ijesztgetnek

A Mediafax hírügynökség szerint készülőben van egy törvénytervezet, melynek értelmében a taxikat légkondicionáló berendezéssel, légzsákkal, GPS-vel és egyébb extrákkal kell ellátni.

A törvénytervezet állítólag közvitára bocsátottak a Szállítási Minisztérium honlapján a taxisofőrök szakmai tesztjének, valamint a taxizásra használt kocsik engedélyezésének a szabályzatával együtt, bár mi kedden nem találtuk ott. A kocsik engedélyerzését a Román Autójegyzéktől (RAR) kell kérni. Csak azok a kocsik kaphatják meg, melyek négyajtósak, négy személynél többet nem szállíthatnak a gépkocsivezetőn kívül, és van megfelelő csomagterük, ami a metángázzal működő taxiknál gondot jelent, hiszen a gáztartály általában elfoglalja a csomagteret. Tehertaxiként csak 3,5 tonnásnál kisebbet lehet használnni. A Román Autójegyzék 10 évre állítja ki az engedélyt, de azt évente látamoztatni kell, s ez alkalommal elvégzik a kocsi műszki vizsgálatát is, ha az lejárt.

A taxióra, a  pepita csík a kocsi oldalán a viteldíj látható feltüntetése, a sárga szín, stb ezután is kötelező. Újdonság lenne az utasteret a gépkocsivezetőtől elválasztó fal, valamint egy olyan készülék, melyenek segítségével bankkártyával is lehet fizetni.

A taxisok szakmai felkészítése és engedélyezése a Román Közúti Hatóságra  (ARR) tartozik egy 30 órás tanfolyam elvégzése után, amit 20 kérdésből álló rácsteszt követ. Az engedélyért a kérdésk 70 százalékára kell helyesen válaszolni. Az engedély határtalan ideig érvényes, de ötévenként látamoztatni kell. A régebbi szakmai tesz-tigazolványokat ingyen  cserélik újra augusztus 6-ától, áll a Mediafax jelentésben.

A taxizást szabályozó 2003/38-as törvényt nemrég módosították a 2007/265-ös törvénnyel. Sikerült telefonon beszélnünk az éppen Bukarestben tartózkodó Bihar Megyei Taxiskamara elnökével Octavian Rat-al is, aki egyben az Országos Taxiskamara alenöke. Ő azt nyilatkozta lapunknak, hogy vaklárma az egész. A 265-ös taxistörvény egyetlen igazi újdonsága, hogy öt évesnél régibbi kocsit ezután nem bérelhetnek a taxisok, viszot akiket rendben találnak a régebbi, 2003/38-as taxistörvény alapján tovább folytathatják tevékenységüket. Utastéri légzsákra, légkondira és egyébb extrákra csak az újonan engedélyt váltóknak lesz szükségük, de a törvény alapján azoknál sem kötelező, csupán előnyt jelent. Azért jó ha van, mert megpróbálják csökkenteni a taxisok számát. Az új törvény szrint 1000 lakosra 4 taxiengedély adható ki. Nagyváradon már 1100 engedélyből mintegy 200-at visszvontak szeptember hatodika óta. Igaz, hogy az új törvény alkalmazási utasítása még kidolgozás alatt van, de abban a szakmai szervezetek megkérdezése nélkül semmi olyasmi nem kerülhet, ami ellentmond a már megjelent törvénynek. Más készülő törvényről nincs tudomása, nyilatkozta Octavian Rat. 

 

Albert Ferenc