Új székhely az Ariel ifjúsági és bábszínháznak

Marosvásárhely – Új székhelybe költözik az Ariel ifjúsági és bábszínház miután a megyei tanácsosok megszavazták a jelenleg a zsidó hitközösség tulajdonában levő, volt Progresul mozi épületének a megvásárlását.

A főtér közelében levő és a történelmi emlékművek névjegyzékén szereplő épület eladását áprilisban vetette licit alá a tulajdonos, a bukaresti székhelyű „Caritatea” alapítvány. A licit nyomán megállapított 487000 eurós árat Lokodi Edit tanácselnök nem tartja túl nagy összegnek egy 860 négyzetméteres területen levő 550 négyzetméteres ingatlanért, figyelembe véve, hogy a főtér környékén egy négyzetméter terület valós ára körülbelül 500 euró. Mihai Porutiu PD-L-s tanácsos kérte a határozat-tervezet megszavazásának elhalasztását és azon ellenvetésére, hogy jobb lenne, ha a Megyei Tanács vásárolna egy hasonló telket és azon építene új székhelyet a színház számára, vagy esetleg vehetne egy más épületet, Lokodi Edit kifejtette: a Megyei Tanács már négy éve keres egy megfelelő ingatlant vagy telket az Ariel színház számára. A négy év alatt a volt Uniderma szövetkezet épülete volt az egyedüli ajánlat, melyért 2 millió eurót kértek. Végül a tanácsosok, a PD-L kivételével megszavazták az épület megvásárlásának engedélyezését.
Az Ariel ifjúsági és bábszínház 2004 óta a református egyház által a Posta utca 2 szám alatt visszakapott és tulajdonát képező épületben működik. Az épületben eszközölt befektetések kiegyenlítése végett a Megyei Tanács hatáskörében tartózó Ariel színház négy évre bérmentesen kapta meg az épületet. A református egyházzal e tekintetben kötött szereződés július 23-án lejár ez után pedig valószínű, hogy nem kis összegű bért kell majd fizetni az egyháznak.