Hitelminősítés

2020.12.05. 13:52

Megerősítették Románia BBB mínusz/A-3 államadós-besorolását

FILE - This Oct. 9, 2011 file photo shows 55 Water Street, home of Standard & Poor's, in New York. Standard & Poor's Ratings Services upgraded its outlook Monday, June 10, 2013, for the U.S. government's long-term debt. S&P cited the government's strengthened finances, a recovering U.S. economy and some easing of Washington's political gridlock. (AP Photo/Henny Ray Abrams, File)

Fotó: AP

A Standard & Poor's hitelminősítő intézet (S&P) negatív kilátásokkal megerősítette Románia BBB mínusz/A-3 államadós-besorolását a hosszú és rövid futamidejű adósságok esetében helyi pénznemben és devizában – tájékoztat a hitelminősítő szombati közleménye.

Az S&P úgy ítéli meg, hogy 2020-ban Románia gazdasága 5,2%-kal zsugorodik, a költségvetési hiány pedig a bruttó hazai termék (GDP) 9,2%-ára nő. Jövőre az ügynökség Románia GDP-jének 4%-os növekedésére számít. Az S&P azonban úgy véli, hogy a gazdaság csak 2022-ben tér vissza a 2019-es szintre.

Az ügynökség alapforgatókönyve szerint a decemberi parlamenti választások után felálló kormány hiteles konszolidációs erőfeszítéseket fog tenni annak érdekében, hogy az adósságszint a GDP 60%-a alatt stabilizálódjon. Emellett Románia komplex politikai dinamikája továbbra is befolyásolja jövőbeni politikájának irányát és a politikák végrehajtásának megbízhatóságát – közölte a pénzügyi értékelő ügynökség.

Következtetésképpen az S&P megerősíti Románia BBB mínusz/A-3 besorolását, de megtartja a negatív kilátásokat a gazdaságot illetően.

Az S&P ronthatja Románia besorolását, ha a választások után, a politikai kihívások miatt, az ország pénzügyi egyensúlyhiánya az ügynökség által vártnál hosszabb ideig magas marad. Az ügynökség szerint Románia finanszírozási költségei növekedhetnek, ha a leendő kormány nem mutat be hiteles költségvetésipolitika-keretet.

Az S&P stabilizálhatja a kilátásokat, amennyiben a leendő kormány rögzíti a költségvetési konszolidációt, ami az ország államháztartásának stabilizálódásához vezet.

A 2020-as romlás ellenére Románia adósságszintje továbbra is mérsékelt. Sőt, az S&P arra számít, hogy a leendő kormány csökkenteni fogja a költségvetési egyensúlyhiányt.

Az ügynökség úgy véli, hogy a jövőbeni adminisztráció valószínűleg továbbra is jelentős költségvetési támogatást nyújt a 2021-es gazdasági fellendüléshez, de kezelnie kell a korábbi politikai döntések által létrehozott strukturális merevségeket, beleértve a nyugdíjak költséges emelését és egyéb szociális juttatásokat. A politikai bizonytalanságokat súlyosbítja az összetett és ellentmondásos politikai helyzet, ami megnehezítheti egy koalíció létrehozását a választások után – áll a pénzügyi értékelő ügynökség jelentésében.

Az európai alapok lehívása kulcsfontosságú lesz a gazdasági egyensúly helyreállításában, noha továbbra is fennállnak a végrehajtási kockázatok – véli az S&P. Az ügynökség arra számít, hogy az infláció stabil marad, és a jegybank kordában tartja az árfolyamra nehezedő nyomást.

A koronavírus-járvány terjedésének fékezése érdekében hozott korlátozó intézkedések hatására, az érintett vállalatok és az alkalmazottak támogatására a bukaresti hatóságok számos gazdasági és adókedvezményt léptettek érvénybe. Az S&P becslései szerint az ösztönző csomag a GDP mintegy 3%-át teszi ki. Az automatikus stabilizátorok – például a munkanélküli segély – költségvetési hatását beleszámítva az ügynökség arra számít, hogy a bevezetett intézkedések 1,2%-kal növelik az kiadásokat.

Az ügynökség megállapítja: a gazdaság zsugorodása, az ösztönző intézkedések, a csökkenő adóbevételek és megnövekedett szociális kiadások (nyugdíjak és gyermekgondozási juttatások) mélyítik Románia költségvetési hiányát 2020-ban, amely idén – az S&P becslései szerint – a GDP 9,2%-ára emelkedik, az államadósság pedig meghaladja a GDP 40%-át.

Minthogy a bérek és nyugdíjak jelenleg az adóbevételek mintegy 90%-át teszik ki, Románia költségvetési struktúrája rendkívül merev. Bár ez nem része az alapesetünknek, ha megvalósult volna a 40%-os nyugdíjemelés, becsléseink szerint 2021-ben csak a bér- és nyugdíjkiadások meghaladnák az állami adóbevételeket – írja az S&P.

Az ügynökség nem számít arra, hogy a következő esztendőben a kormány szigorítja az adópolitikát, de úgy véli, hogy a hatóságok megpróbálják módosítani a költségvetés strukturális összetételét, és az a kiadások merevségének csökkentése, valamint az adóbeszedés javítása mellett, fokozatosan csökkentik a deficitet. Az S&P 2021-ben a GDP 7,2%-ának, 2022-ben a GDP 5,5%-ának megfelelő hiányra számít.

Az ügynökség becslése szerint, a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ig a GDP 5%-ára csökken. Az S&P úgy látja, hogy az egyre mélyülő kereskedelmi hiány versenyképességi problémákra utal.

A túlnyomórészt külföldi bankok tulajdonában lévő bankszektor továbbra is erős az S&P szerint, amely korlátozott kockázatokat lát a kormány számára. A nem eléggé fejlett román piac megakadályozta a pénzügyi szektort abban, hogy a gazdasági tevékenység közvetítőjeként vagy katalizátorjaként működjön.

Mivel 2020 márciusában a magánszektornak nyújtott kölcsönök a GDP 25%-át tették ki, a romániai bankszektor a pénzügyi közvetítés szempontjából Európában az utolsó helyen áll – állapítja meg az ügynökség.

Florin Cîţu pénzügyminiszter szombati nyilatkozatában annak jeleként értékelte a S&P minősítését, hogy Romániának 'sikerült visszaszereznie a befektetők és a nemzetközi intézmények bizalmát'.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában