Új párt az egység kikényszerítésére

Új párt az egység kikényszerítésére
Bihar megye – Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei szervezete megkezdte az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzéséhez szükséges támogatói aláírások gyűjtését.

A nagyváradi Demokrácia Központnak is helyet adó Bihar megyei EMNT székházban Török Sándor megyei elnök jelentette be szerdán azt, hogy január 26-án Bihar megyében elkezdték gyűjteni az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzéshez szükséges támogatói aláírásokat. Elmondta, hogy 25 ezer aláírásra van szükség Románia tizennyolc megyéjéből, és Bukarestből. Orbán Mihály az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács partiumi régióelnöke kiemelte azt, hogy minden megyéből minimum hétszáz támogatói aláírásra van szükség. Kifejtette, hogy az erdélyi megyékben és várhatóan Bákó megyében viszonylag könnyen össze fognak gyűlni a támogatások, emellett más megyékben is elkezdik a gyűjtést, és ahol azt tapasztalják, hogy könnyebben gyűlnek az aláírások, ott folytatják majd az akciót. Orbán Mihály elárulta, hogy a Bihar megyei szervezet két-háromezer aláírás összegyűjtését vállalta. A sajtó munkatársainak a politikusok elmondták, hogy Bihar megyében fórumok keretében gyűjtenek aláírásokat, emellett önkéntesek is végzik majd ezt a munkát.

Gyűjtés

A jelenlevők kiemelték azt, hogy természetesen kihasználják azt a lehetőséget, hogy a Demokrácia Központokba betérő embereknek felhívják a figyelmét az EMNP támogatására, de ezt semmilyen formában nem fogják összekötni a magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatos segítségnyújtással. „Annak érdekében, hogy minden vádaskodást elkerüljünk, csak akkor fogjuk megemlíteni a Demokrácia Központban a támogatói aláírás lehetőségét, amikor a polgárok utoljára jönnek el ide, és lezártuk a dossziéjukat” – tette hozzá Zatykó Gyula az EMNT Bihar megyei alelnöke, aki  bejelentette, hogy júliusban már szeretnék bejegyeztetni a pártot.

Nem akarták, de muszáj volt

Török Sándor megemlítette, hogy a törvény nem írja elő azt, hogy azok a személyek, akik aláírásukkal támogatják egy párt bejegyzését, kötelességük beiratkozni a megalakítandó pártba, sőt más pártok tagjai is lehetnek az új párt bejegyzésének támogatói.  Török leszögezte, hogy az új erdélyi magyar párt az EMNT által felvállalt és hirdetett célkitűzések politikai részét viszi tovább, és kiemelte, hogy az új párt Tőkés László következetes politizálásának, az autonómia melletti kiállásának kiteljesülése lesz, mely tulajdonképpen az RMDSZ által megalakulásakor képviselt célkitűzéseket vállalja fel. Török Sándor kifejtette azon véleményét, miszerint az EMNP vonzó lehet azok számára, kik eddig távol tartották magukat az urnáktól, és azok számára is, akik kiábrándultak az RMDSZ-ből. Török elárulta, hogy az EMNT nem akart pártot alapítani, de amikor azt tapasztalták, hogy a szervezetet ‘kutyába se veszik, és mindenhol keresztbe tettek neki’, ez rákényszerítette őket arra, hogy pártot alapítsanak. Zatykó Gyula leszögezte: „az egységet ki kell kényszeríteni, de amíg az EMNT-nek nincs pártja, addig senki szóba se áll velünk”. Ezt követően hozzátette, hogy az új párt mind az önkormányzati választásokon, mind az országgyűlési választásokon részt kíván majd vennni. Az új párt megalakítónak elképzelései között felmerült annak lehetősége is,  hogy az országgyűlési választásokra az RMDSZ-szel és az MPP-vel közösen választási pártot hozzanak létre: a közös indulás mellett ennek a formációnak megvolna az az előnye is, hogy kikerülhető lenne ezáltal a pártszövetségekre érvényes, a bejutási küszöb megemelésére vonatkozó kitétel.

Pap István