Új oltóanyag októbertől

Egy utolsó generációs, kombinált oltóanyagot vezet be ez év októberétől az egészségügyminisztérium, jelentette be a minap Florentina Furtunescu minisztériumi vezérigazgató.

Az oltóanyag a diftéria, a tetanusz, a szamárköhögés és a gyermekbénulás ellen nyújt védelmet – ezidáig létezett ugyan egy másik kombinált oltóanyag, de az más hatóanyagot tartalmazott és több mellékhatása volt.

Ez a hét egyébként az Oltások Európai Hete, tudatta az egészségügyminiszter, s különféle akciók során hívják fel a lakosság figyelmét az oltások fontosságára, különös tekintettel a társadalom peremén lévőkre. A kampány alatt különféle szemináriumok, előadások leszenk majd, s információs anyagokat fognak osztani.

Amint a miniszter elmondta: az Egészségügyi Világszervezet által végzett tanulmányok szerint az oltási akciók világszerte évente több mint hárommillió személy életét mentik meg. Egy új oltóanyag pedig drámaian csökkentheti a fertőzések számát; az oltások azokat is védik, akik nem oltatják be magukat, mivel kevesebb esélyük van a fertőződésre; ismert tény, hogy mnden országban vannak csoportok, amelyekhez nem jutnak el az oltóanyagok. A tavalyi és tavayelőtti himlőjárvány pedig, amely Romániában is felütötte a fejét, főleg a migráló lakosokat érintette – s ilyen értelemben továbbra is ki vagyunk téve különféle fertőzéseknek, hiszen „a vírusok nem ismernek határokat”. Végül pedig, az oltás azért is fontos, mert jóval kevesebbe kerül, mint a kialakult betegség kezelése.