Új oltások gyermekeknek

Új oltások gyermekeknek
Nagyvárad – Októbertől más rendszer szerint fogják adni a kötelező védőoltásokat, jelentette be kedden az Oltások Európai Hete alkalmából Zoia Bitea, a megyei járványmegelőző központ vezetője.

A Közegészségügyi Igazgatóság keretében működő járványmegelőző központ tegnap sajtótájékoztatón jelentette be, milyen változások történnek majd a kötelező védőoltások rendszerében. 2008. október 1-jétől a következők szerint változnak az oltási periódusok: az újszülöttek továbbra is, még a szülészeten megkapják a hepatitis B (Hep B) és a tuberkulózis (BCG) elleni védőoltást. Két hónapos korában a csecsemő meg kell kapja a diftéria-tetanusz-szamárköhögés (DTP) védőoltást, de annak már egy olyan változatát, amely kevesebb mellékhatással jár (DTPa), illetve ezek mellé megkapja ismét a Hep B oltást, és gyermekbénulás (VPO) elleni oltást is adnak, bár az új rendszer szerint nem orálisan, hanem injekcióban (VPI). Négy hónaposan ismét DTPa és VPI oltást kap a gyermek, majd 6 hónaposan ismét, a Hep B oltással kiegészítve.

Változnak a periódusok

Egyéves korában ezután már nem kap oltást, hanem 13–15 hónapos kora között kapja meg a DTPa és VPO vakcinát, kiegészítve a kanyaró-bárányhimlő-mumpsz (RRO) oltással. Az új rendszer szerint 4 évesen ismét DTPa oltás következik, majd 7 éves korában RRO vakcina, 9 évesen pedig VPO cseppekben adott oltás zárja a sort. Még egy oltás vár a gyermekre VIII. osztályos korában. Míg a régi rendszer szerint a diftéria-tetanusz (DT) oltást gyermekekre érvényes változatát adták, az új rendszer szerint felnőtt dózist kap majd (dT), a lányoknak emellett rubeóla oltást is adnak. Megszűnik továbbá a 18 éves korban adott Hep B oltás, hanem a nők fognak 24 éves korukban ismét dT oltást kapni, melyet utána 10 évenként ajánlatos lesz megismételni. A változásokról a szülészeten és a háziorvosi rendelőkben is tájékoztatják a szülőket, elsősorban az édesanyákat. Az akció most épp időszerű, hiszen április 21–27. között tartják az Oltások Európai Hetét, amelyek során szórólapokkal, információs anyagokkal segítik az édesanyákat, oktatják a roma közösségeket, és a háziorvosoknak is továbbképzést tartanak.

Sonia Draghici, a váradi járványkórház vezetője kiemelte: nem csak gyermekeik kötelező védőoltásaira kell figyelmet fordítaniuk a felnőtteknek. Bár egyelőre drága, nőknél ajánlatos méhnyakrák elleni oltást is beadatni. A Hep B oltást jó megismételni ötévente, és azokon a környékeken, ahol nagyobb a veszélye a hepatitis A-nak, mint Margitta, Tenke vagy a Berettyó menti települések, ajánlatos Hep A oltást is beszerezni. Szintén nem árt, ha az idősebbek, gyakrabban köhögők, cukorbetegek pneumococcus okozta tüdőgyulladás ellen is beoltatják magukat, illetve az agyhártyagyulladás elleni oltás is javallott. A külföldre, Közép- és Dél-Amerikába, Afrikába és Ázsiába utazók feltétlenül oltassák be magukat sárgaláz és szalmonellafertőzés ellen is.

Nagy Anikó