Új megközelítésben a hirtelen csecsemőhalál oka

Új megközelítésben a hirtelen csecsemőhalál oka
Európai tudósok fényt derítettek a hirtelen csecsemőhalál lehetséges okára. Erről a Science amerikai tudományos magazin legfrissebb számában jelent meg tanulmány.

A fejlett országokban az 1-12 hónapos kisgyerekek körében ez a vezető halálok. Minden szülő számára ez a legrettegettebb betegség, mert látszólag egészséges babák esnek áldozatul, és az ok nem ismeretes.

Most az olaszországi Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium tudósai felfedezték, hogy kísérleti egereknél hirtelen halált okoz, ha az agytörzsben elváltozás van a szerotonin neurotranszmitter működésében.

A szerotonin az idegsejtek közötti ingerületátadásban játszik kulcsszerepet. Az agytörzs a szervezet számos alapvető funkcióját koordinálja, például a légzés vagy az érrendszer működését.

A kutatók módosították a kísérleti egerek agytörzsében a szerotoninrendszert. Hirtelen csecsemőhalálban meghalt kisgyerekeknél is azt találták ugyanis, hogy elváltozás van azoknál az agytörzsi idegsejteknél, amelyek a szerotonin közreműködésével kommunikálnak.

A beavatkozás után a látszatra normális egereknél minden előjel nélkül hirtelen leesett a pulzusszám és a testhőmérséklet. E krízisek során az egerek fele elpusztult.

A felfedezés szerint a hirtelen csecsemőhalálnak lehet okozója a szerotonin elégtelen működése.

A kutatók számára még nyitott kérdés, hogy az egereknél is alvás közben következik-e be a halál, mint a csecsemőknél, illetve a pulzus és a testhőmérséklet figyelésével előrejelezhető-e a halálhoz