Új magyar párt: a folytatásról

Jövőre jegyeztethetik be az új romániai magyar politikai formációt, az Erdélyi Magyar Néppártot. Január végéig döntenek a szervezet bejegyzését kezdeményező testület összetételéről.

Zajlik az új romániai magyar politikai alakulat szervezése. Mint megírtuk, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) hétvégi székelyudvarhelyi küldöttgyűlésén megszületett a felhatalmazás arra, hogy megkezdjék az Erdélyi Magyar Néppárt megszervezését. Felhatalmazták a Választmányt arra, hogy 2011. január végéig döntsön a szervezet bejegyzését kezdeményező testület összetételéről, továbbá adjon mandátumot és támogatást ezen testület tagjainak a bírósági bejegyzéshez szükséges lépések megtételére.

Partnerség

A pártalapítás kapcsán kisebb vita alakult ki, mert bár abban egyetértettek, hogy szükség van egy hiteles, valóban az autonómia iránt elkötelezett politikai pártra, egyesek az időzítést nem tartották alkalmasnak, mások pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy óriási munka egy párt bejegyzése Romániában. Végezetül nyolc tartózkodás mellett a küldöttgyűlés elfogadta a pártalapítást szorgalmazó határozatot.

A romániai magyarságnak befogadó jellegű gyűjtőpártra van szükség, amely az Európai Néppárt “nemzeti leágazása” lehetne – hangsúlyozta Tőkés László, az EMNT elnöke. Az EMNT erről szóló közleményében beszámolt arról, hogy az előző napon rendezett gyűlésen felolvasták Schmitt Pál levelét. A magyar köztársasági elnök megállapította: “Magyarországon és Erdélyben is eljött az ideje, hogy immár ne a visszafelé nézzünk, hogy ne lehetetlenekben gondolkodjunk, hanem tanuljunk meg remélni.” Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár, a Nemzetpolitikai Államtitkárság vezetője beszédében felhívta a figyelmet a legszélesebb összefogás fontosságára, és – mint fogalmazott – a magyar kormány ehhez a nemzetépítő munkához keres szövetségeseket. Tőkés László és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács stabil és megbízható partner volt és marad a továbbiakban is – tette hozzá.

Itt az idő – ismét

Tőkés úgy vélekedett, a magyarországi választások eredményeképpen elérkezett az a “kegyelmi idő”, amikor végre folytatni lehet az 1989-ben elkezdődött, majd félresiklatott rendszerváltozást. Úgy fogalmazott: az érdekképviseletet kisajátítani akaró RMDSZ gazdaságpolitikája a “gyurcsányi szinten” rekedt, a válságra hivatkozva cselekvően asszisztál a bukaresti kormány népnyúzó intézkedéseihez. Tőkés szerint az RMDSZ pillanatnyi érdekeket követő konjunktúrapolitikát folytat, az MPP-ben pedig strukturális gondok vannak, vezetőivel nem lehet szót érteni.

Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke terjesztette elő az új párt létrehozásáról szóló tervezetet, amely szerint “az erdélyi magyar nemzeti közösségnek szüksége van egy új politikai szervezet – az Erdélyi Magyar Néppárt – létrehozására”. Az új tömörülés elnevezése egyébként még csak munkanév, esetleg változhat.