Új magyar párt 29-től (?)

Új magyar párt 29-től (?)
Megint elhalasztotta az új romániai magyar párt bejegyzését a bukaresti bíróság, a tömörülés képviselői mégsem tüntettek ma. Szász elmesélte nekünk, miért nem, és mit vár. kozlemeny_MPP_bejegyzes4 [.doc – 26KB]

Derűlátó Szász Jenő: az új romániai magyar párt létrehozásán ügyködők egyik vezetője s egyben Székelyudvarhely polgármestere szerint január 29-én mondhatják ki a Magyar Polgári Párt (MPP) bejegyzését. Ma tárgyalta ugyanis a bukaresti bíróság a bejegyzési kérelmet, s úgy döntött, 29-re halasztja a döntés kihirdetését. Mint ismeretes, a bejegyzés szorgalmazói tüntetéseket helyeztek kilátásba arra az esetre, ha újabb halasztás lesz – ám a demonstrációk elmaradtak. Szász Jenőtől a bírósági tárgyalás után azt kérdeztük telefonon, miért, valamint egyáltalán mire számít ezután.

Ami jön

Kérdéseinkre elmondta: azért nem tüntettek, mert úgy ítélik meg, a bíróság érdemben foglalkozott az üggyel. „Akkor demonstráltunk volna, ha egyszerűen elodázzák a döntést. Ehhez képest érdemben folyt le a tárgyalás, senkinek nem volt ellenvetés a bejegyzés ellen, s tudatták, hogy 29-én jelentik be, mit határoztak” – nyilatkozta Szász. Arra számít, hogy a döntés számukra kedvező lesz, azaz bejegyzik az új pártot. Ezt követően 15 napos fellebbezési időszak kezdődik, ennek letelte után lehet önálló entitás az MPP. Az RMDSZ részéről Fekete Emőke jogtanácsos azt nyilatkozta, nem tud arról, hogy az RMDSZ fellebbezést készítene elő. Szász Jenő érdeklődésünkre viszont erősebben nyilatkozott: szerinte az RMDSZ-nek nem is áll jogában fellebbezni, mivel eddig sem volt részese az eljárásnak. „Csak az igazságszolgáltatás résztvevői fellebbezhetnének, vagy az a kis pártocska, amely a múltkor is meg akarta akadályozni bejegyzésünket” – mondta. A Demokratikus Szolidaritás Pártja nevű román formációról van szó, amely – mint már megírtuk – nem tudta bejegyeztetni magát, azóta minden tömörülés hasonló kérelmét megtámadja. A mai bukaresti tárgyaláson különben e párt óvását elutasították, mivel fellebbezett ugyan, de a bélyegilletéket nem fizette be.

Szász vagy Tőkés?

A bukaresti bírák egyébként semmilyen kifogást nem találtak az MPP dokumentumaiban, így elfogadták nemcsak a támogató aláírásokat tartalmazó listákat, hanem a tömörülés alapszabályzatát, programját és székhelyét is. Ez utóbbi Székelyudvarhelyen lesz.

Egy ideje téma az is, ki lesz az elnöke az új pártnak, Szász Jenő, vagy Tőkés László. Mint ismeretes, Szász ezzel kapcsolatban már régebben azt nyilatkozta, hogy az EP-képviselővé avanzsált Tőkésnek magasabb reprezentációs szerepet kellene betöltenie, semmint hogy pártelnök legyen. Most újra megkérdeztük Szászt, mi a helyzet ezzel, mikor lesz döntés arról, hogy ki vezesse az MPP-t. Azt válaszolta, a bejegyzés után a választásokra összpontosítanak először, s csak aztán személyi kérdésekre. Hozzátette: „Fő célunk, hogy a Magyar Polgári Párt már induljon a következő voksolásokon és alternatívát tudjon kínálni az RMDSZ-re. Ezt követően merülnek majd fel konkrétan a személyi ügyek, ám addig együtt dolgozunk, sőt, nyilván remélhetőleg utána is.”

Magyarul

A Magyar Polgári Párt bejegyzéséért ténykedőket két ügyvéd is képviseli a jogi procedúra során a román fővárosban, a marosvásárhelyi Ghere Vasile és a bukaresti Doru Costea. A döntéshozatalt eddig kétszer halasztotta el a bíróság. Ma semmilyen fontos formai kifogást nem találtak, ám a tárgyaláson szóba került, hogy románul vagy magyarul használják majd a tömörülés nevét. Az alakulat jogi képviselői fenntartották, hogy az Alkotmánybíróság nyelvhasználatra vonatkozó döntése, továbbá az itteni és nemzetközi jogszabályok alapján a magyar változat is nagyon is használható lesz.

 

Szeghalmi Örs