Új lakások roma családoknak

Új lakások roma családoknak
Nagyvárad – A váradi, Voltaire utcai, jórészt magyar roma családok által lakott tömbházak melletti telken az idei év végéig 20 lakás fog elkészülni, melyet a nagycsaládosok között osztanak szét.  

A belényesi Habitat pentru Umanitate és a váradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala, az Önkéntesség Hete programsorozat keretében pénteken kezdte meg az építkezést a Voltaire utcai tömházak melletti telken. Terveik szerint a rendelkezésükre álló 4300 négyzetméternyi telken június közepéig 10 lakást építenek fel, a többi tizet pedig év végéig kell átadniuk a roma családoknak. A projekt 50 lakás építését tartalmazza, a többi 30 felépítését is azonnal elkezdik, amint a Polgármesteri Hivatal rendelkezésükre tudja bocsátani a szükséges területet.

Elképesztő körülmények

Lakatos János közvetítő, a romák által roma vezetőnek nevezett vállalkozó, és a Ciore Roma Egyesület vezetője is aktívan kiveszi részét az építkezésből. Érdeklődésünkre elmondta: a Voltaire utcai két tömbházban hat lépcsőház van, és 96 két, illetve háromszobás lakrész. Ezekben összesen 148 család, vagyis mintegy 630 személy él, sokszor elképesztően szegény körülmények között. Ezek a körülmények játszották a fő szerepet az új lakásba költözők kiválasztás során is. Mint mondta: találtak olyan lakást is, amelyben 44 négyzetméteren összesen 21-en éltek. Nem ritka az sem, hogy 10-15 személy lakik egyetlen lakásban. Ezeket a népes családokat próbálják meg szétválasztani úgy, hogy egy személynek minél több élettér jusson.

Önkéntesek

A lakások felhúzásában aktívan kiveszik részüket a leendő lakók, és azok családtagjai is. Közösen egyeztek meg abban, hogy a leendő lakóknak két feltételt biztosan teljesíteniük kell: az egyik, hogy fejenként 500 órát dolgoznak a lakrészek elkészítésében, a másik pedig, hogy mindenkinek munkát kell vállalnia, hogy a házat, melyet kapott, fenn tudja tartani. A leendő lakók 70%-a most is dolgozik, és a többi 30%-uk is hajlandónak mutatkozik a munkavállalásra. Lakatos János szerint: nem elég lakást adni a roma családoknak, meg kell őket tanítani azt fenntartani, és tudatosítani kell bennük, hogy dolgozniuk kell azért, hogy jobb körülmények között éljenek. Ez is fontos része az ottani, főleg magyar roma közösség társadalmi integrációjának. A lakásokban lesz víz és áram, be is lesznek bútorozva, és a város 20 éves kamatnélküli részletre adja át a lakóknak.

A munkálatok megkezdésénél aktívan részt vett Mihai Groza váradi polgármester és Biró Rozália alpolgármester is, illetve a tegnap kilátogatott és betont kevert az épülő lakásokhoz Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter is. Az önkéntesek tetemes részét azonban azok a roma fiatalok alkották, akik majd lakói lesznek az elkészült lakásoknak is. Mellettük segédkeznek még a Habitat pentru Umanitate szervezet önkéntesei. Több váradi cég is támogatja a kezdeményezést, önkéntes munkásokat és alapanyagot biztosítva az akció során.

 

Nagy Anikó