Új kultúrális menedzser a szatmári NDF–nél

Új kultúrális menedzser a szatmári NDF–nél
Szatmár megye – A stuttgarti Külkapcsolatok Intézete (ifa), főiskolai végzettséggel rendelkező fiatalokat küld ki Közép–Kelet Európába. Max Schlenker szeptember 1–től kezdte meg tevékenységét a szatmári NDF–nél.

A stuttgarti székhelyű Külkapcsolatok Intézete (ifa), kultúrát és médiát támogató programjának keretében évről–évre főiskolai végzettséggel rendelkező fiatalokat küld ki Közép–Kelet és Délkelet–Európába, hogy egy vagy két even át támogassák a német kissebbség helyi egyesületeit, szervezeteit. A jogi végzettséggel rendelkező Karla Büchl is két évet töltött a szatmári Német Demokrata Fórumnál, kultúrális menedzseri minőségben. Az ifa részéről kinevezett új kultúrális menedzser, Max Schlenker, szeptember 1–től kezdte meg tevékenységét a szatmári NDF–nél. Érdeklődésünkre válaszolva, megtudtuk, hogy ő volt az aki azt választotta, hogy Romániába jöjjön dolgozni. Volt már az országban, és a román nyelv iránt is érdeklődik. 2006–ban egy bukaresti bankban dolgozott, a diplomamunkáját az interkultúrális kapcsolatok témaköréből választotta ki és írta meg. Számára nem volt ismereten az ország, Kelet–Európa valami újjat és izgalmasat jelent, az itteni régió egy érdekes terület.

Kultúrális sokszínűség

Az itt tapasztalható kutúrális sokszínűség magával ragadja az embert. Ezen a vidéken több nemzetiség él együtt, románok, magyarok, svábok, stb. Ezeknek a nemzetiségeknek a tagjai egymás mellett élnek, együtt nőnek fel, egymás mellett laknak, mégis mások. Mindegyik népcsoportnak megvan a saját kultúrája, szokásai, népszokásai, hagyományai. Ez a sokszínűség, ez a másság az ami megfogja és magával ragadja az embert. Akkor amikor igent mondott, és elfoglalta itt a Szatmár Megyei Német Demokrata Fórumnál a kultúrális menedzseri beosztást, egy kalandot keresett és talált. Biztos benne, hogy az a munka ami itt rá vár, nagyon érdekes — tudtuk meg Max Schlenker kultúrális menedzsertől.

Feladatai

Max Schlenker kultúrális menedzser feladatai közzé tartozik a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, a Doamna Stanca Líceumban német nyelvet is tanuló diákokkal tartani a kapcsolatot. De természetesen a Szatmárnémetiben működő Johhan Ettinger Német Líceum diákjaival való rendszeres kapcsolattartás is, például az iskolaújság szerkesztése és kiadása. Tervei között szerepel heti két alkalommal harminc perces rádióadásban bemutatni a Szatmár megyei német fórum kultúrális tevékenységét, bemutatná a jelenleg zajló projektjeiket, stb. Örül annak, hogy van egy alap, melyet az itt szogálatot teljesítő kollégái építettek fel. Erre az alapra épít Max Schlenker akkor, mikor munkája során a hagyományai talaján biztosan álló, de fejlődni akaró és tudó szatmári német kissebség szervezetében munkálkodik — tudtuk meg a kultúrális menedzsertől.