Új korszak kezdődött a romániai magyar politikai életben

Ezt állapította meg több közíró és politológus a romániai EP választások eredményének tükrében. Ehhez az új korszakhoz az is hozzátartozik, hogy küszöbön áll egy új magyar párt hivatalos megalakulása. Erről nyilatkozott a Világunk-Reggelben Szász Jenőt a Magyar Polgári Szövetség elnöke.

A Magyar Polgári Szövetség minden fórumon azt hangoztatta: az erdélyi magyarság számára biztosítani kell a választás szabadságát, ezt tűzte ki megvalósítandó céljául az új párt. A szervezet a választás szabadságának elgáncsolásaként élte meg, hogy sem 2004-ben, sem 2007-ben nem indulhattak jelöltjei az időközi választásokon.

Tőkés László EP választásokon elért eredménye azt igazolja, hogy az őt támogató szervezetek – az MPSZ is – legitimált ellenzéke az RMDSZ-nek – hangoztatta Szász Jenő. Az EP választások eredményeit elemezve azt láthatjuk, hogy fontos volt Tőkés László indulása, ebből az is látszott, hogy a Magyar Polgári Szövetség hol erős. Ahol kell mennyiségű munka volt a szervezet felépítésében, ott megnyertük a választásokat – hangsúlyozta az MPSZ elnöke.

A politikai jövőt illetően az elnök kifejtette: ha egy új korszak kezdődött el, akkor igenis elkezdődött egy új élet. Az RMDSZ-en kívül is van élet, ez bebizonyosodott. A politikai pluralizmus erősíti a közösséget, nem gyengíti. Az önkormányzati választásokon az MPSZ-nek versenypártként kell viselkednie. És a majdani eredmények ismeretében törekednünk kell a megállapodásra, azért, hogy az erdélyi magyarságnak legyen a román parlamentben képviselete.

(Duna TV)