Új iskolát terveznek Bihardiószegen

Új iskolát terveznek Bihardiószegen

Bihar megye – A remények szerint jövőre már el is készül Bihardiószegen az az iskola, melyben a község minden I.–IV. osztályát el tudják helyezni, s melynek terveit Borbáth Gizella Gyöngyvér igazgatónő mutatta meg.

Jelenleg öt épületben oktatják a községben az I.–IV. osztályos kisdiákokat, illetve ebben a tanévben még a településhez tartozó Kis- és Nagyjankán is egyben-egyben. A Zichy kastéllyal szemben találhatóak azok az épületek, melyek egykor a kastély melléképületei voltak, majd az oktatás szolgálatába kerültek. Ezeket fogják lebontani, helyükre kerül a négy szintes (földszint, 1. és 2. emelet, manzárd) új épület, mely „kiváltja” a most használatos összes épületet, azaz minden kisdiák ide fog járni (a Szigetnek nevezett cigánytelep diákjai is, az ottani épület óvodának marad).

 

Összhangban a kastéllyal

 

Az új iskolában 16 tanterem lesz, mellettük étterem a hozzá tartozó konyhával és raktárral, sportterem öltözőkkel, emeletenként mellékhelyiségek, könyvtár olvasóteremmel, pszihológusi szoba, és egy olyan gyűlésterem, mely az igények szerinti méretűre alakítható mozgatható térelválasztó falakkal. Borbáth Gizella Gyöngyvér igazgatónő a kész megvalósíthatósági terveket meg is mutatta, mintegy megjegyzésként fűzve hozzá: „ez lesz a mi büszkeségünk”. A kivizelezési terv elkészítése folymatban van, ennek során figyelembe veszik, hogy az új épületen megjelenjenek az utca másik oldalán lévő, jobb sorsra érdemes kastély díszítőelemei, összhangot teremtve. Az építkezés idején a most a lebontandó épületbe járó diákok (10 osztály) más iskolába, és délután fognak járni. A beruházás összköltsége 2.183.142 euró, és tervek szerint 2009-ben használatba is adják az új tanintézményt.

 

Rencz Csaba