Új igazgatók a Bihar Megyei Tanácsnál

Új igazgatók a Bihar Megyei Tanácsnál
Nagyvárad – Csütörtöki sajtójékoztatóján Radu Ţîrle megyei tanácselnök bejelentette: dr. Sarkady Zsolt és Dimitrie Muscă személyében két új igazgatója van az intézménynek. Áthelyezéssel kerültek oda.

Radu Ţîrle, a Bihar Megyei Tanács elnöke bejelentette: két új igazgatója van az általa vezetett intézménynek, akik transzferrel kerültek a nyugdíjazás miatt megüresedett tisztségekbe. Dr. Sarkady Zsolt jogász a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság éléről került a megyei önkormányzat adminisztratív igazgatóságának ügyvezető igazgatói tisztségébe, Dimitrie Muscăpedig a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóságnál (DGASPC) betöltött ügyvezető aligazgatói állását hagyta ott azért, hogy gazdasági igazgató legyen a Megyei Tanácsnál. Radu Ţîrle szerint nincs semmi rendkivüli ebben, ugyanis a törvény azt mondja ki: állami intézmények esetében áthelyezéssel vagy versenyvizsgával lehet betölteni a megüresedett posztokat. Megitélésében a lépéssel költségeket takarítottak meg, ráadásul két tapasztalattal rendelkező személy került a jelzett tisztségekbe.

Dr. Sarkady Zsolt a jogi részlegért, a tanácsosokkal való kapcsolattartásért, az archíválásért és a regisztratúráért felel, Dimitrie Muscă pedig kereskedelmi ügyekkel és pénzügyi-könyvelési kérdésekkel foglalkozik. Ugyanakkor átszervezés miatt a DGASPC-nél levő egyik, a Muscă által eddig betöltött ügyvezető aligazgatói állás megszünik, a Művelődésügyi Minisztériumhoz tartozó Kulturális Igazgatóság vezetői tisztsége pedig egyelőre betöltetlen maradt.

Amerikából jöttek

Radu Ţîrle arról is beszámolt: két hétig Váradon, illetve Bihar megyében tartózkodik egy húsz fős amerikai küldöttség, az általuk képviselt Virginia állambeli alapítványt Lewis Thomas vezeti. Szociális ügyekre fókuszálnak, jártak például Csegődön is, és a nagyváradi Városi Kórházba is vittek gyógyszereket, különböző felszereléseket. Több szociális intézményt is felkeresnek, és falusi templomokban is találkoznak a helybéliekkel. „Szeretjük a román népet, és folytatni szeretnénk az együttműködést”, fogalmazott az amerikai delegáció vezetője.

A sajtótájékoztatón jelen volt a Román Közszolgálati Televíziónak egy stábja is. Daniela Mitrache szerkesztőtől megtudtuk: partnerségben a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztériummal, négy rövidfilmet készítenek Bihar megyéről. A március 26-én, szombaton délután 17-19 óra között a TVR1-en sugárzott egyenes adásban többek közt élőben fogják kapcsolni Nagyváradot, ezenkivül pedig bemutatják a vertopi sípályát, a Pádis felé vezető úton zajló munkálatokat, valamint az idei Eurovíziós Dalfesztiválon Romániát képviselő váradi Hotel FM rockegyüttest is.

Ciucur Losonczi Antonius