Új hidak, régi érdekek Nagyváradon

Bihar megye -Egyre koszosabb és zajosabb lesz Nagyvárad – figyelmeztetett ma a környezetvédők egyik képviselője. Szerinte rossz a két új híd projektje is, és az egyes kiültetendő növények ügye is legalábbis érdekes…

Visszavágott ma a nagyváradi környezetvédők egyik képviselője, Mihai Togor a PD-L-nek, de a PNL-s városvezetést is bírálta. Togor, a Nyugati-Szigethegység Regionális Környezetvédelmi Felügyeleti Központ elnevezésű szervezet elnökeként tartott sajtótájékoztatóján nyilvánított véleményt váradi ügyekben.

Nagy fába vágták…

Mint megírtuk, a múlt héten a megyeszékhelyen ellenzékben lévő PD-L egyik képviselője, Mircea Matei kifogásolta:amíg ők voltak hatalmon, addig sok fakivágás miatt botrány volt, de – legalábbis állítása szerint – a PNL-s városvezetés már több száz fát vágatott ki felújítások miatt, ám a lakosság és a sajtó is türelmes az utóbbiakkal. „Hol van most Marossy Anna és Mihai Togor, a nagy környezetvédők, akik azonban mindig csak kampányban hallatják hangjukat? Akarom látni, hogy most is tiltakoznak” – fogalmazott akkor Matei. Erre reagálva a megszólított Togor kifejtette: „Hiába próbálják egyesek azt a látszatot kelteni, hogy mi a jelenlegi városvezetés oldalán állunk. Ez nem így van. Sőt, ha a Bolojan-adminisztráció súlyos környezetvédelmi hibákat vét, ellene is tüntetni fogunk”. Hozzátette: szerinte az előző, tehát a PD-L-s városvezetés például sokkal több fát vágatott ki Váradról, mint a mostani irányítók. „Különben sem ugyanaz védett tiszafákat megölni, vagy néhány elterjedtebb és nem védett fajból kivágni, korszerűsítésekkor. Például állandóan panaszkodtak a váradiak, hogy nincs a várost elkerülő körgyűrű. Most, hogy mindjárt kész, az lenne a baj, hogy pár fát is ki kell vágni? Hát tanuljunk meg mérlegelni!” – mondta.

Hídügyek

Kritizálta Togor a mostani városvezetést is. Mint ismeretes, két új hidat engedélyeztek, az egyik a Szilvásban lenne, a másik a mostani pontonhíd helyén, Ősiben. Az utóbbi ellen a környék lakossága is régóta tiltakozik. A témáról most szerdán és csütörtökön 10 órától tart közvitát az önkormányzat a székhelyének nagytermében. Togor minderről elmondta: igaz ugyan, hogy az ő környezetvédő szervezetének csak konzultatív szerepe van, mégis a hidak ellen fognak fellépni, hacsak az önkormányzat nem veszi figyelembe az elvárásaikat.

Ők ugyanis már az előző városvezetéssel megegyeztek, hogy az új hidak közelében az épp a hidak miatt növekvő zajszennyezés elleni védőfal és „növényfal” is lesz. A mostani tervekből azonban ez titokzatos módon kikerült, sőt, az építkezés miatt a Szováta utca környéki kis park is megsemmisül majd… Az is kérdés számukra, hogy „miért is lett olyan fontos ez a hídügy, amikor a város fejlesztési stratégiájában még semmi ilyesmi nem szerepelt”. Sőt, azt is kifogásolják a környezetvédők, hogy az úgynevezett közvita amúgyis csak formaság, s emiatt a lakosság is passzív. Ami a másik hidat, a szilvásbelit illeti, annak kapcsán felhívták a figyelmet: „nem tudni egészen precízen, mi is épül oda a hídon kívül, mekkora lesz az ottani vendéglátó-komplexum és mekkora környezetkárosítással járhat mindez”.

Területrendezés

Szóltak a Dacia sugárúton zajló területrendezésről is, amelynek során az önkormányzat feltöreti a sávelválasztó betont, és füvesít, valamint új növényeket telepít. Togorék szerint „olyan növényeket terveznek oda, amelyen nem illeszkednek a klímánkhoz, s amúgysem volt betervezve a növényzetcsere, hanem a régi fákat és bokrokat meg kellett volna hagyni. Csakhogy ezek jó részét összetörték a kivitelező (a Selina) munkagépei”. A környezetvédők szerint nincs kizárva, hogy minden bizonyos anyagi érdekek gyanúját veti fel, de nem is bizonyos. Jelezték: ha a Dacián nem lesz megfelelő a munka, ott is készek tüntetni.