Új helyszínen a régiségvásár

Új helyszínen a régiségvásár
Nagyvárad – Nem kedvezett a szombati időjárás az új helyszínen rendezett, két naposra tervezett régiségvásárnak. A harmincöt jelentkező közül csupán húsz ment el, s az érdeklődők sem tolóngtak az esőben.

Liviu Purje főszervező az erdon.ro-nak elmondta: kinőtték a várad-ősi Sportcsarnok és a Szakszervezetek Művelődési Háza szűk folyósóit, ezért gondolták úgy, hogy ezúttal új helyszínen, a Rhédey-kertben/Bălcescu-parkban próbálkoznak. Sajnos azonban az esős időjárás közbeszólt, valószínűleg ennek is betudhatóan a harmicöt meghívott közül végül csupán körülbelül húsz jött el. Műgyűjtők és -kereskedők érkeztek Váradra Szatmár, Máramaros, Temes és Arad megyékből, valamint Magyarországról is. “Húsz éve foglalkozom ezzel, és szomorúan kell megállapítanom, hogy az utóbbi időben csökkent az érdeklődés a régiségek, illetve általában véve a minőségi értéktárgyak iránt. Mindent elárasztanak a giccsek és az utánzatok”, jegyezte meg beszélgetőpartnerünk.
 
Kimentek a divatból
 
Ugyanezen a véleményen volt Dana Mag régiséggyűjtő is. Honlapunknak elmondta: tizenöt-tizenhat éve érintett a témában, először gyűjteni kezdte az értéktárgyakat, egy ideje azonban kereskedik is ezekkel, de nehezen tud megválni egy-egy majolikától vagy festménytől. Az árak a régiség, a minőség, illetve képek esetében a festő hírnevének, ismertségének függvényében változtak, akár 20 és 20 ezer euró között is mozoghatnak. Temesváron és Kolozsváron, meg természetesen külföldön nagyobb az érdeklődés irántuk, úgy tünik, nálunk kevésbé van pénze az embereknek.
Gál Tibor kereskedő szerint is nagyon lemenőben van a régiségek piaca, “kimentek a divatból” a régi, pótolhatatlan tárgyak. Pedig alkudni is lehet a vásáron, s akár 15-20 lejért is hozzá lehet jutni egy-egy szuvenírhez. Büszkén mutatta a 130 éves vasalót, a 90-100 év közötti darálót és szódásüveget, valamint azt az olasz gyártmányú rádió távirányítót, mely fél évszázaddal ezelőtt számított újdonságnak.
Legközelebb a Nagyváradi Ősz fesztivál keretében szerveznek újabb régiségvásárt.
 
Ciucur Losonczi Antonius