Új gyógyszerlista, olcsóbb gyógyszerek

A Kormány július 9-ei ülésén hagyták jóvá az ingyenes és ártérítéses (kompenzált) gyógyszerek bővített listáját, mely kedden, jólius 15-én lépett hatályba és állítólag 5-12 százalékkal olcsóbb gyógyszereket tartalmaz.

Az új gyógyszerlistán 1194  nemzetközi közös gyógyszernév szerepel a régi listán szereplő 1042 helyett. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár már vasárnap elküldte az új listát a velük szerződéses viszonyban álló gyógyszerbeszállítóknak és gyógyszertáraknak, hogy július 15-éig legyen idejük módosítani számítógépes programjukat. A listán szereplő gyógyszerek Calin Popescu Tariceanu kormányfő nyilatkozata szerint 5-12 százalékkal olcsóbbak lesznek, de Eugenia Hamza a Bihar Megyei Gyógyszrészkamara elnöke nem tud ilyesmiről. Egyeszerűen arról van szó, hogy felvettek néhány új készítményt a listára, másokat áttettek az 50 százalékban ártérített listáról a 90 százalékban ártérítettre, vagy az ingyenes gyógyszerek kistájára, és csökkentették a referenciaárat, de a beteg csak akkor érezné az árcsökkentést, ha a forgalmazási ár csökkent volna, mondta. Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter viszont azt állítja, hogy az új listán 2106 olcsó gyógyszer szerepel. Ezek közül 5 a szívelégtelenség, 5 a hepatitisz (sárgaság) 9 a májcirózis gyógyítására szolgál, kilencet pedig az onkológián használnak.

Az új gyógyszerjegyzék tulajdonképpen három listából áll. Az A listán 156 nemztközi közös gyógyszermegnevezés található az eddigi 119 helyett, és ezek 90 százalékban kompenzáltak.

A B lista az 50 százalékban kompenzált gyógyszerkészítményeket tartalmazza, 216 megnevezés található rajta az eddigi148 helyett.

A C listán találhatóak az ingyenes gyógyszerek, melyeket az országos porogramban foglat krónikus betegségekben szenvedőknek írnak fel. Ez három allistára oszlik. A C1-esen 223, a C2-esen 449 termék szerepel, 51-el illetve 123-al több, mint a régi listán, míg a C3-ason, mely tulajdonképpen szociális lista, 150 gyógyszerkészítmény van, 127-el kevesebb, mint a 2007-ben összállított régi listán. A C3-as listán szereplő gyógyszereket írhatják fel ingyenesen gyerekeknek, és 18-26 éves fiataloknak, ha iskolások, egyetemisták vagy inasok, és nem rendelkeznek jövedelemmel.

Gyógyszertámogatásra 3 milliárd lejt költ az állam, amiből 1 milliárd lej az Egészésgügyi Minisztérium költségvetéséből származik.

Albert Ferenc