Új etalon kell a kilónak

Német kutatók azon fáradoznak, hogy új, megbízhatóbb mintadarabot hozzanak létre a kilogramm meghatározására. A Nemzetközi Szabványügyi Hivatal szigorúan védett sevre-i pincéjében őrzött platínium-irídium ötvözetből készült henger ugyanis fokozatosan veszít a súlyából.

Helyette a német tudósok orosz, ausztrál és japán kollégáikkal együttműködve egy 10 centiméter átmérőjű, tiszta szilikonból való gömböt hoztak létre. A szilikongömb előállítása 2 millió euróba került – és 5 évbe. Tömege annyira közel van az egy kilogrammhoz, amennyire csak lehetséges, és 99 százalékban a szilikon 28-as izotópjából áll. De az igazi feladat csak most kezdődik. A német tudósok megszámlálják, hogy hány atomból áll a szilikongömb. Ehhez több ezer kísérletre lesz szükség. Ha meglesz az eredmény, akkor a szilikongömböt már el is lehet dobni, nem lesz rá többet szükség. És attól kezdve már nem kell szigorúan őrzött pincében egy pontosan egy kilós fémtömböt tartani.

A szabványos mértékegységek közül ma már egyedül a kilogramm az, amelyet egyetlen mintadarabhoz kell hasonlítani. Az összes többit már meghatározták valamilyen fizikai tulajdonsággal, amely bárhol előállítható. Például a méter ma már nem egy etalonként használt méterrúd hossza, hanem az a távolság, amelyet a fény légüres térben 1/299 792 458 másodperc alatt tesz meg. A német tudósok erőltetett tempóban számlálják az atomokat, 2009 végére szeretnék befejezni, mert mások is dolgoznak a kilón, de más megközelítésben. De – mint mondják – az új kiló valószínűleg csak olyan minimálisan fog eltérni a sevre-i etalontól, hogy csak a tudósokat fogja érinteni. A fürdőszobai mérleget nem kell kidobni.