Új emberek a hivatal élén

Új emberek a hivatal élén
Bihar megye – A Sebes-Körös menti térségben, ahol a magyar lakosság aránya legtöbb helyen 20% alatt van, Alsólugason polgármestere, Mezőtelegden, Élesden és Réven alpolgármestere lett az RMDSZ-nek.

A mezőtelegdi Tanácsban 2004–2008 között az RMDSZ-nek két helyi tanácsosa volt. Az idén júniusban lezajlott helyhatósági választásokat követően az érdekvédelmi szervezetnek sikerült három képviselőt bejuttatni az önkormányzatba, és a Tanács alakuló ülésén Filip József ny. tanárt a község magyar alpolgármesterévé választották. Sikerült mindez úgy, hogy az összes Sebes-Körös menti térség települései közül csupán Mezőtelegden a másik magyar párt, az MPP is állított helyi tanácsosi listát.

Magyar elöljáró ismét

1992 és 2000 között két mandátumban volt magyar alpolgármester Mezőtelegden, tudtuk meg Filip Józseftől. Akkor ezt a tisztséget Zsugya Ferenc látta el. 2000-ben is volt egy megállapodás, melynek értelmében a továbbiakban is magyar elöljárója lett volna a községnek, ám ezt az ígéretet az akkor tisztségbe került polgármester, Gheorghe Groza nem tartotta be. Most, nyolc év után sikerült ismét visszaszereznünk ezt a funkciót, mondta a nemrég megválasztott Filip József, majd így folytatta: persze ehhez a liberális polgármester, Codrean Adrian és tanácsosainak a támogatása is kellett. – Mind a ketten, akik a Polgármesteri Hivatal élén állunk, kezdők vagyunk a helyi adminisztrációban. A most hivatalába lépett polgármester fiatal, eddig a kereskedelemben dolgozott. Nekem a szervezés területén van némi tapasztalatom, hiszen hosszú évekig a telegdi iskola egyik vezetője voltam – mondta Filip. – Pillanatnyilag azokat a problémákat szeretnénk megoldani, amelyeket a régi vezetés elhanyagolt. Az emberek tudják, hogy egy új vezetés van a hivatalban, és persze sokan azt gondolják, hogy a frissen megválasztott elöljárók rögtön mindent meg tudnak oldani.

Átszervezések, projektek

– Jelenleg a Polgármesteri Hivatalon belül átszervezések zajlanak, és ugyanakkor folytatódnak a már beindított projektek. Ezek közé tartozik az ivóvízhálózat kiépítése a községhez tartozó Pusztaújlakon és Pósalakán. Ez egy több mint 130 milliárd régi lejes beruházás. A szennyvízhálózat kiépítése is folyamatban van. A tisztítótelep már majdnem elkészült, de sok méter csatornát kell még lefektetnie a kivitelezőnek. Fontosnak tartjuk a község útjainak a rendbetételét is. Ígéreteink vannak arra, hogy a Balaia felé vezető út javítására támogatást kapunk majd. A hosszú ideje épülő ANL-lakások is lassan átadásra kerülnek. Itt egy új trafóállomást kell szereltetnünk, mert a most létező rendszer nem bírná a megnövekedett terhelést, vázolta fel a terveket és elképzeléseket Mezőtelegd alpolgármestere.

Hasas János