Új disznófajt találtak!

Új disznófajt találtak!
Marc van Roosmalen már több főemlőst fedezett fel Brazíliában, most egy disznót talált. További vizsgálatokra van szükség, de valószínűnek tűnik, hogy a pekariknak új rokonuk van.

Egy holland tudósnak sikerült egy teljesen új disznófajt felfedeznie [1] Brazíliában, az Amazonasnál. A vaddisznó kétszer akkora, mint a közelben élő rokonai. Az állat súlya eléri a 40 kilót, hossza az 1,2 métert, ez az utolsó faj, amit 1996 óta talált Brazíliában Marc van Roosmalen. A felfedezést október 29-én publikálták a Bonner Zoologische Beitrage című német tudományos folyóiratban.

Nem kell írtani

Van Roosmalen szerint az új faj is bizonyítja, hogy meg kell védeni a régiót az emberi pusztítástól, mert további titokzatos állatok élhetnek még arrafelé. A kutató elmondta, hogy az állatot véletlenül fedezte fel még 2000-ben, amikor egy új majomfajt akart megtalálni.

„Éreztem, hogy valami van mögöttem, és átnéz a vállam fölött, aztán észrevettem a három vaddisznót. Egyre közelebb jöttek, aztán eltűntek, mint a szellemek, hang nélkül. Ez nem jellemző az itt élő vaddisznókra, a pekarikra, amik rendszerint nagy zajt csapnak mozgás közben”, mondta el a kutató.

A DNS-vizsgálat kimutatta, hogy az új állat legközelebbi rokona a térségben őshonos kisméretű vaddisznó, a pekari, de a két faj nagyjából egymillió évvel ezelőtt szétvált egymástól. A kutatók szerint azonban további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy biztosan ki lehessen jelenteni, új fajról van szó.

Veszélyes munka

Van Roosmalen azzal szerzett nemzetközi hírnevet magának, hogy már több új fajt is felfedezett az Amazonas mentén. Júniusban viszont 16 éves börtönbüntetésre ítélték Brazíliában, amiért korábban árverésre bocsátotta néhány új faj elnevezésének a jogát. A brazil törvények szerint a felfedezett állatokat a helyi kormánynak a dolga elnevezni, a kutató viszont a befolyt pénzből az új fajok élőhelyeit akarta volna megóvni.

Több tudós is kifejezte nemtetszését az ítélet ellen. A kutató fellebbezett, de így is két hónapot töltött börtönben, mire augusztus hetedikén óvadék ellenében kiengedték. A tudós ügyvédje szerint a vádakat elsősorban azok a vállalkozók tervelték ki van Roosmalen ellen, akiknek az érdekeit sértik a kutatások.

A terület, ahol Roosmalen az új pekarifajt és még néhány főemlőst is felfedezett, Nova Aripuana közelében van, ahol az elmúlt néhány évben kettőről 14-re nőtt a fűrészmalmok száma, az őserdő tehát egyre gyorsabban fogy.

(index.hu)